Våtmarker bidrar till ökade nivåer av vatten i landskapet, de minskar mängden koldioxid i atmosfären genom kolinlagring, de gynnar och stärker den biologiska mångfalden och de bidrar positivt till friluftsliv och rekreativa värden.
LONA-bidrag till Nacka för våtmarksprojekt
För att stimulera till att skapa fler våtmarker och dess positiva effekter för miljön erbjuder LONA (Lokala naturvårdssatsningen) via Naturvårdsverket Sveriges kommuner att söka bidrag för våtmarksprojekt.
Nacka har i ansökan för LONA blivit beviljade bidrag för två projekt, där 840 000 kronor går till Mjölkuddens fisklek och 3,6 miljoner kronor går till planerad återvätning av Älta mosse. Arbetena med båda projekten beräknas kunna börja under 2025.
– Att vi får bidragen är ett kvitto på att arbetet vi gör är värdefullt och ger resultat. Åtgärderna vi gör för våtmarkerna följs upp av LONA och ger oss bekräftelse på att de ger positiva effekter för miljön, säger natur- och trafiknämndens ordförande Peter Zethraeus (M).
Planerade våtmarksprojekt
Den planerade gäddfabrik vid Mjölkudden i Saltsjö-Boo ska ge gynnsamma förhållanden för rovfiskar som tillexempel gädda och abborre att reproducera sig i och att ynglen sedan ska kunna växa till sig, innan de ger sig ut i sina naturliga jaktmarker och blir en del av att ekosystemet i Baggensfjärden är i balans.
Vid Mjölkudden i Saltsjö-Boo anlägger kommunen den nya gäddfabriken med stöd av LONA-bidraget, berättar natur- och trafiknämndens ordförande Peter Zethraeus (M).
I Älta mosse bröts det torv under början av 1900-talet, vilket gett spår i landskapet och en negativ miljöpåverkan. Den planerade återvätningen innebär arbeten för att återställa mossen till hur den var innan brytningen, vilket kommer att ge en utjämnad grundvattennivå i området och minska torvens nedbrytning. Återställandet innebär också positiva effekter för den biologiska mångfalden, en natur i balans och ett varierat växt- och djurliv med goda chanser till ett rikt friluftsliv och rekreation.
Fler våtmarksprojekt
Tidigare våtmarksprojekt som kommunen fått LONA-bidrag är pluggning av diken i skogsmark och Vrakvikens gäddfabrik 2022, anläggning av Böle mosse 2023 samt anläggning av Knarrnäs fuktäng och projektering av Älta mosse 2024, vilka tillsammans med det senast beslutade bidraget LONA för naturåtgärder på totalt 6 885 000 kronor de senaste fyra åren.
– Projekten vi utför med stöd av LONA är kopplade till kommunens större satsning Våtmarkspaketet, som är en samlad insats för att stärka våtmarkernas ekosystem och skapa biotoper som är gynnsamma för växt- och djurarter. Tack vare bidragen kan vi genomföra fler projekt för att förstärka naturens förutsättningar och skapa rekreativa vården i Nacka, samtidigt som vi minskar miljöpåverkan, säger Peter Zethraeus (M).
Projekt Våtmarkspaketet
Projektet Våtmarkspaketet syftar till att återställa våtmarkernas ekosystem och med detta skapa biotoper som är gynnsamma för växt- och djurarter. Detta är starkt bidragande till att stärka den biologiska mångfalden. En aktiv våtmark bidrar till att öka mängden vatten i landskapet, främst till ytvattnet och verkar flödesdämpande vid höga vattenflöden.
Läs om LONA (Lokala naturvårdssatsningen) på Naturvårdsverkets webbsida.
Sidan uppdaterades: