Hoppa till innehåll
Februari

Halkbekämpning pågår – häng med Emil på en tur längs Värmdövägen

När vintern gör vägarna hala med temperaturer runt noll är halkbekämparna viktiga för trafiksäkerheten. Emil Wallin är en de halkbekämpare i kommunen som bland annat ser till att gång- och cykelstråk hålls framkomliga för oskyddade trafikanter, som är en särskilt prioriterad grupp i Nacka.

Snö kan vara besvärligt när det kommer, men oftast är det halkan som är den stora utmaningen på våra breddgrader. Olika vägar halkbekämpas på olika sätt. På bussgator och vägar används salt eller saltlösning. På mindre gator, gångbanor, parkvägar och trappor används sandningssand och på de stora cykelstråken med anslutande gångbana används sopsaltare, som bland andra Emil Wallin kör när han inte sysslar med snickerier inom kommunens park- och naturunderhåll.

– Sopsaltning är både ett förebyggande och reaktivt arbete där vi saltar inför frost, snöfall och vid halka, samt för att förhindra återfrysning av blöta och kalla cykelbanor. Med borsten på maskinen tar vi bort eventuell snö, frost och slask samt löv, pinnar och annat skräp. Vid större snöfall inväntar vi att entreprenören ska ploga klart innan vi sopsaltar, säger Emil Wallin.

Sopsaltning_Utskogen_Orminge_feb_2025 (27) 670x400.jpg

Arbetet med halkbekämpning sker oftast nattetid, men även dagtid, och Emil Wallin påminner alla om att vara försiktiga kring arbetsfordon och hålla avstånd, för en tryggare och säkrare vintertrafik.

Prioritering vid snö- och halkbekämpning

Vägnätet i Nacka är uppdelat i tre grupper med olika prioritet när det gäller snöröjning och halkbekämpning. Prioriteringen är gjord utifrån trafiksäkerhetsaspekter samt för att säkerställa framkomligheten för utryckningsfordon och kollektivtrafik.

I avtalet med entreprenören finns även en särskild prioritering med fokus på att hålla gång- och cykelbanor framkomliga för oskyddade trafikanter.

Se information om snö- och halkbekämpning samt prioritetsordning för snöröjning.

Sidan uppdaterades: