Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Så renas regnvatten längs nya Värmdövägen

Parallellt med att Värmdövägen tar form, provas nya innovativa sätt att rena dag- och smältvatten. Jordblandningar och gröna regnbäddar utmed vägen fungerar som små laboratorier och väcker intresse från både forskare och andra kommuner.

Planteringarna längs nya Värmdövägen är multifunktionella ­– de skapar ett lite grönare Nacka men är också uppsamlingsplatser för dagvatten. En del av bäddarna fungerar dessutom som testmiljöer och övervakas extra noga av kommunens dagvatteningenjörer.

Grönare grönt och renare blått

Småregn, som är den vanligaste typen av nederbörd, innehåller också störst andel föroreningar. På Värmdövägen leds det här vattnet in i planteringarna bredvid gång- och cykelstråken. Jorden i bäddarna fångar upp miljöfarliga ämnen som tungmetaller och mikroplaster från gator, hus och trafik. När växterna tagit vad de behöver, rinner vattnet vidare i kommunens dagvattensystem för att slutligen ledas ut i Kyrkviken.

­– Då får vi till bevattning av växter men kan också rena vattnet innan det rinner tillbaka ut i naturen, berättar Gabriella Hjerpe, dagvatteningenjör på Nacka kommun.

Blöt mark ger torra fakta

Den viktigaste pusselbiten för att få till en effektiv och naturlig rening är jorden i bäddarna. Den fungerar som ett filter och hur bra den filtrerar beror på vad den innehåller och i vilka mängder. Gabriella berättar att det finns några planteringar som hon och hennes kollegor är särskilt intresserade av.

- Vi följer noga hur alla regnbäddar presterar längs Värmdövägen men det finns fyra speciella bäddar där vi testar olika jordrecept.

Förutom att rena vattnet, ska testjordarna se till att det gröna kan växa och må bra. Därför jämförs kvaliteten på vattnet som går in i bäddarna med det som kommer ut.

– Då kan vi mäta mängden föroreningar som stannar kvar i jorden. Vi har bland annat sett att vi samlar upp stora mängder zink från armaturer och vägräcken men också mikroplaster från däck och plaster slängda i naturen. Det är bra att vi kan fånga upp de här ämnena i stället för att släppa ut dem i våra sjöar, säger Gabriella.


Resultaten från testbäddarna påverkar utformningen och innehållet i kommande planteringar längs Värmdövägen.


Vintern är lågsäsong för växterna men då funkar bäddarna som upplag för snö. När värmen kommer, renar jorden smältvattnet från föroreningar.


Sand renar bra men är dålig på att behålla näring. Växterna i bäddarna är planterade samtidigt. Den vänstra jorden består av pimpsten och sand medan den högra även innehåller kompost.

Bättre vatten med rätt jord

Målet för Gabriella och hennes kollegor är att identifiera de mest effektiva jordblandningarna och vilka som inte håller måttet.

­– Tvättad sand renar bra men är dålig på att behålla näringen som växterna behöver. Det gäller att hitta rätt balans. Genom att bygga upp en egen kunskapsbank blir vi bättre på att bedöma jordsorterna som finns på marknaden och över tid kommer det att påverka utformningen att bäddarna längs Värmdövägen.

Testerna har också fått genomslag hos andra som jobbar med dagvattenlösningar.

- Vi har haft studiebesök av bland annat konsulter, branschorganisationen Svenskt Vatten och andra kommuner som tycker att våra metoder är intressanta. Och så har vi kontakt med forskningsinstitut som RISE och VTI. Det är kul att våra tankar och erfarenheter sprids, det tyder på att det finns ett behov av att veta mer men också att frågan om hur vi tar hand om vårt dagvatten engagerar och är viktig.

Läs mer om arbetet på Värmdövägen.

Sidan uppdaterades: