Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka är bästa Håll Sverige Rent-kommun

Nacka har utsetts till Sveriges bästa Håll Sverige Rent-kommun i miljöorganisationen Håll Sverige Rents index över landets 290 kommuner. Nacka prisas för målmedvetet arbete med avancerad teknik och lokala initiativ för att minska och förebygga nedskräpning, samtidigt som det satts nya deltagarrekord under lokala skräpplockningsaktiviteter i kommunen.

Med ambitiösa klimatmål och ett riktat arbete för minskad miljöpåverkan och för en ekologi i balans fortsätter Nacka sin väg mot en grönare morgondag. Arbetet, som bland annat innebär att innovativt använda avancerad teknik och att göra målmedvetna lokala satsningar för hållbarhet och minskad nedskräpning, har uppmärksammats nationellt och Nacka har utsetts till Årets Håll Sverige Rent-kommun.

– Roligt att Nacka sticker ut i ännu en jämförelse mellan Sveriges kommuner. Vi jobbar långsiktigt och jag tror att ett framgångsrecept är att vi engagerat såväl politiken som tjänstesidan, skolor och föreningar, privatpersoner och våra kommunala bolag i arbetet. Vi jobbar alla tillsammans för att göra Nacka till den bästa kommunen att bo och verka i. Är alla delaktiga så känner alla också ansvar, det är positivt, säger Peter Zethraeus (M), ordförande i Natur- och trafiknämnden i Nacka.

Avancerad teknik och lokala initiativ för renare miljö

I motiveringen för utmärkelsen lyfts Nacka särskilt för att kombinera avancerad teknik och lokala initiativ för att bekämpa nedskräpning och adressera specifika miljöutmaningar, bland annat genom skräpdykning och bottenscanning samt förbud mot lustgas i vissa områden för att lokalt hindra nedskräpning.

– Detta är ett lysande kvitto för arbetet att förstärka och bygga vidare på Nackas gröna och blå kvaliteter. Vi skapar en boendemiljö att vara stolt över och bo kvar i, säger Jonathan Lindgren (KD), vice ordförande i Natur- och trafiknämnden i Nacka.

Den avancerade tekniken att med ekolod kartlägga bottentopografin längs utvalda delar av Nacka kommuns cirka tio mil långa kustlinje innebär inte bara ett kostnadseffektivt sätt att lokalisera och bärga föremål som medför negativ miljöpåverkan i vattnet. Det ger också viktig information om kommunens anläggningar under vatten, vilket öppnar för långsiktiga besparingar genom att möjliggöra planering av rätt underhåll vid rätt tidpunkt.

Enligt Nackas lokala ordningsföreskrifter är det sedan hösten 2024 förbjudet att använda lustgas i berusningssyfte på samma platser där det råder alkoholförbud, på skol- och förskolegårdar samt lekplatser på offentliga platser. Detta har inte bara inneburit att nedskräpningen minskat på dessa platser, utan är också steg för att minska hälsorisker och öka tryggheten i Nacka.

– Nacka kommun har visat att innovation och lokalt engagemang kan göra stor skillnad i kampen mot nedskräpning. Med allt från undervattensdrönare till skarpa åtgärder mot lustgasnedskräpning tar de ett ambitiöst och målmedvetet helhetsgrepp om miljöutmaningarna och banar väg för en framtid utan skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Lokalt engagemang för miljön

Utnämningen och Håll Sveriges Rents ranking baseras också bland annat på andelen barn och unga som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj Skräpplockardagarna, som arrangeras i gott samarbete med NVOA (Nacka Vatten och Avlopp). Totalt har 7 003 barn och unga varit med och plockat skräp under 2024, vilket är 41% av kommunens barn och unga – helt fantastiskt! Med pedagoger och lärare var det totalt 9 215 stycken deltagare 2024 som plockade skräp, jämfört med 6 051 stycken 2023, vilket är ett rejält rekord.

Nacka arrangerar också den egna satsningen Naturstädningen två gånger om året, där skolklasser och föreningar ges chansen att mot ersättning plocka skräp i naturen. Under våren 2024 samlade 61 skolklasser och föreningar in 514 säckar skräp till hösten samlades ytterliga 519 säckar till – totalt över 1 000 säckar skräp och en ovärderlig medvetenhet hos ungdomarna om nedskräpningens negativa effekter i naturen.

Tillsammans med miljöorganisationen Städa Sverige och det lokala näringslivet organiserar Nacka också städning på våra cykelbanor två gånger per år, där framför allt idrottsföreningar utför städningen mot ersättning, där det deltog 2 079 under 2024.

Nätverk inom kommunverksamheterna för minskad nedskräpning

I Nacka hålls kontinuerligt nätverksträffar med representanter från kommunens olika verksamhetsområden. Syftet med nätverket är att diskutera och informera varandra om hur vi på bästa sätt kan arbeta för att minska nedskräpningen i Nacka.

– Att minska nedskräpningen i Nacka har stark koppling till det övergripande målet i Nacka om attraktiva livsmiljöer. Det är också ett prioriterat målområde i kommunens avfallsplan, som tas fram i samarbete med NVOA. Vid träffarna informerar vi varandra om vad som är på gång, gemensamma frågor och områden där vi kan samarbeta., säger Ellinor Westerberg, renhållningsförvaltare på Nacka kommun.

Tekniska lösningar och riktade insatser för miljön

Nacka har flera tekniska lösningar för att effektivisera kommunverksamheterna sedan tidigare och ser hela tiden över fler. Just nu sker utvärdering sker av AI-scanning från fordonskameror för att upptäcka vägskador, skräp längs gator och vägar samt att upptäcka trafikskyltar som behöver åtgärd. Systemet har också möjlighet att i framtiden upptäcka klotter för rengöringsåtgärder.

Sedan tidigare finns bland annat uppkopplade soptunnor runt om i kommunen, som utan behov av elnät samlar data för att optimera resurser och avfallshantering meddelar när det är dags för tömning. På papperskorgar finns också QR-koder som leder till information om tömning också möjlighet till anmälan om extra tömning. Utöver det har särskilda kärl för sopsortering på populära offentliga platser i kommunen börjat införas, i god tid innan lagkrav på det införs från den 1 januari 2026.

Genom att också i kommunkommunikationen aktivt be Nackaborna felanmäla om nedskräpning skapas goda resultat med ökad mängd insamlat avfall. Sedan 2022 har antalet felanmälningsärenden för nedskräpning tack vare det dubblerats, samtidigt som handläggningstiden för städningsåtgärd har halverats under samma period.

Bland riktade insatser för miljön finns också särskild uppmuntran till att inte bara få motion och naturupplevelser vid besök i naturreservaten, utan också hålla rent och snyggt i naturen genom att plocka skräp i de påsar som finns att hämta med sig vid entréerna. För att minska nedskräpningen av giftiga fimpar i bland annat skog och mark har också bärbara askkoppar delats ut till Nackaborna.

Bakgrund och motivering

För trettonde året i rad delar Håll Sverige Rent ut pris till den kommun i Sverige som gjort störst insats för att förebygga nedskräpning under året. I år var Borås, Eskilstuna, Gävle, Strängnäs, Vallentuna och Nacka finalisterna som tävlade om förstaplatsen. Det blev till sist vi i Nacka kommun som knep förstaplatsen och som nu belönas med utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun.

Läs om Håll Sverige Rents kommunindex på HSRs webbsida.

Motiveringen i sin helhet:

Att Nacka rankas högst av Sveriges 290 kommuner för sitt arbete mot nedskräpning motiveras med:

”Nacka kommun kombinerar avancerad teknik och lokala initiativ för att bekämpa nedskräpning. Genom skräpdykning och bottenskanning med undervattensdrönare, samt förbud mot lustgas i vissa områden, adresserar kommunen specifika miljöutmaningar.”

Sidan uppdaterades: