Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Stenhästar flyttar in på ridanläggningen i Velamsund

I Velamsund frodas inte bara växt- och djurliv. Bättre möjligheter till en aktiv fritid håller också på att växa fram i och med byggnationen av den nya ridanläggningen. Som en hyllning till platsen och de fyrbenta vännerna på anläggningen, skapar lokale konstnären Lasse Nilsson två skulpturer som ska hälsa alla besökare välkomna. (Foto: Lasse Nilsson.)

I Velamsund står det nya stallet klart och ett nytt ridhus och en ny ridbana håller på att byggas. Men det planeras också för två hästhuvuden i sten som ska fungera som en port till anläggningen och hästarnas värld. Lasse Nilsson, konstnär med ateljé i det gamla sadelmakarhuset, är den som ska gestalta djurens mjuka rörelser i detta hårda material.

Ett par med koll på omgivningarna

Skulpturerna kommer att placeras vid entrén till stallplan. Den ena hästen kommer att ha huvudet uppåt, samtidigt som den lyssnar och luktar. Den andra kommer att titta vaksamt på dig och vädra lite i luften, berättar konstnären själv. Han hoppas det ska bränna till lite i magtrakten när man ser paret.
– Jag vill fånga ögonblicket när de lägger märke till dig ­– precis innan de bestämmer sig för om de ska rusa i väg eller stanna kvar, säger han.
– Hästar är stora och starka, men också lyhörda. De betyder mycket för många och har en vilja att samarbeta med oss människor, fast de är så fysiskt överlägsna. Det tycker jag förtjänar vår respekt.

Lasse Nilsson har en process. Först gör han små modeller av skulpturerna (bild överst i artikel). Därefter arbetar han med fullskalemodeller i frigolit. Foto: Lasse Nilsson.

Lasse Nilsson copyright Bengt SällDet dammar och yr när Lasse bearbetar stenen. Sista steget är att mejsla, slipa och forma de stora stenblocken till muskler och rörelser. Foto: Bengt Säll.

hästskulptur i sten 670x290När hästarna är klara ska de monteras på socklar. Varje skulptur kommer då väga flera ton per styck. Foto: Lasse Nilsson.

Velamsund betyder mycket för många

­Sandra Davidsson, byggprojektledare på Nacka kommun, vill att skulpturerna ska fungera som en påminnelse om Velamsunds historia och betona att det är en viktig plats för många Nackabor.
­– När de är monterade på sina socklar kommer de vara cirka 1,8 meter höga och väga närmare fyra ton per styck. Själva huvudena kommer vara gjorda av svensk, gråmelerad marmor och basen av granit. Det är stensorter som passar bra för vårt klimat eftersom de är täta och frosttåliga, berättar hon.

Men hjälp, vad ska konstverket heta?

Under hösten och vintern kommer Lasse att färdigställa skulpturerna, och det görs enklast utomhus. Har du vägarna förbi Velamsund kan du med lite tur få se när han mejslar, slipar och formar stenblocken. Stenhästarna beräknas vara klara runt jul, men på frågan om vad de ska heta börjar Lasse tveka.
– Det är lite lustigt, jag brukar alltid döpa mina verk men har inte gjort det i det här fallet. De här två förtjänar verkligen ett namn. Det är något jag får återkomma om, hälsar han.

Om ridanläggningen i Velamsund

I Velamsunds naturreservat säkerställer Nacka kommun den fortsatta ridskoleverksamheten genom att bygga en ny ridanläggning. Den nya anläggningen kommer att innehålla ett stall med 50 boxplatser, ridhus och ridbanor. I samband med satsningen kommer kommunen även säkerställa att ridning för personer med olika funktionsvariationer kan bedrivas på anläggningen.

Läs mer om ridanläggningen i Velamsund.

Sidan uppdaterades: