Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Omstart för Birkaområdet

Nu återupptas arbetet med Birka – bostadsområdet mellan Nacka gymnasium och Finntorp. Detta efter att ett nytt avtal har tecknats mellan exploatörerna Nrep och RO Properties och ett 20-tal villafastigheter inom projektområdet.

Under en längre tid har stadsbyggnadsprojektet Birka varit på paus, men tack vare det nya avtalet kan en omstart nu ske. Detaljplanerna för Birkaområdet kommer att föregås av ett planprogram för att utreda hur Birkaområdet kan utvecklas på bästa sätt med ny bebyggelse, gator och grönytor samt att underlätta arbetet för kommande detaljplanering.

Birkaområdet har ett strategiskt läge vid den framtida tunnelbanestationen Järla. Här planeras det för uppåt 1200 bostäder, nya förskolor, vård- och omsorgsboende och en utveckling av områdets allmänna ytor. I utvecklingen kommer avvägningar att ske i förhållande till områdets topografi, natur och kulturvärden.

Planprogrammet en del av inriktningsbeslut

Planprogrammet för Birka är en del av ett inriktningsbeslut, som även ska innehålla ett avtal med exploatören som reglerar kostnader och ansvar för utvecklingen av området.

Beslut att ta fram ett planprogram tas först i kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott (KSSU) den 8 oktober 2024, och därefter tas ett slutgiltigt beslut i kommunstyrelsen (KS) den 28 oktober 2024.

Läs mer om projektet för Birkaområdet

Karta över Birkaområdet.jpgKartbilden visar programområdets avgränsning

Centrala Nacka

Birkaområdet hör till Centrala Nacka där en naturban stadsdel växer fram. En plats där naturens lugn möter stadens puls i ett av Nackas mest centrala lägen med närhet till både natur och butiker, restauranger, näringsliv, skolor, förskolor, kultur och fritid. Här ska det på sikt bli 4 500 bostäder och 3 500 arbetsplatser för nya och gamla Nackabor och verksamheter. Arbetet med tunnelbanan pågår och när den är klar 2030 kommer det ta tio minuter att åka från tunnelbanestation Järla till T-Centralen.

Läs mer om Centrala Nacka

Sidan uppdaterades: