Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nya kärl gör det lättare att källsortera

Från den 1 januari 2026 är det kommunernas ansvar att samla in förpackningsavfall på torg och i parker. Därför har Nacka kommun börjat införa nya återvinningskärl för papper, plast, glas och restavfall.

- Det ska vara lätt att göra rätt och vi hoppas att de nya återvinningskärlen uppmuntrar till källsortering. Idag slängs hälften av all plast i soppåsen i stället för i plaståtervinningen. Om varje hushåll i Sverige i stället skulle återvinna en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska med motsvarande utsläpp från 1 200 bensindrivna bilar per år, säger Ellinor Westerberg, förvaltare på renhållning i Nacka kommun.

Först ut med de nya återvinningskärlen är Jarlabergsparken, Boobadet, Källtorpsbadet och Båthöjdens lekplats. Under 2025 fortsätter utbytet från papperskorgar till återvinningskärl vid fler av de torg och parker i kommunen som omfattas av kravet.

Återvinningskärl - Jarlaberg sep - brödtext.jpg

Fakta om den nya lagen

Den nya lagen innebär i korthet att:

  • Kommunerna ska samla in utsorterat förpackningsavfall på torg, i parker och på andra populära platser som är över 2 000 kvadratmeter.
  • Kommunerna ska även samla in plastförpackningar separat på andra populära platser.
  • En arrangör av en offentlig tillställning utomhus ansvarar för att ge besökarna möjlighet att sortera ut förpackningsavfallet och att ta hand om detta.

Läs gärna mer på Nacka kommuns webbsida om insamling på populära platser.

Sidan uppdaterades: