Sickla skola håller på att växa upp i rask takt. I den nya huvudbyggnaden på fyra våningar samsas administration, bibliotek och elevhälsa med klassrum och specialsalar för bild, teknik, slöjd och musik. Utanför entrén, mittemot Sickla gymnastikhall, möts eleverna av planteringar, pingisbord och bänkar.
De olika delarna av skolgården kommer att anpassas efter elevernas åldrar och behov. Rektor Gunilla Winberg berättar att Växthusets förskola och lekytor för de yngsta barnen, kommer att ligga lite avskilt, på den västra delen av skolområdet.
– Där kommer vi att få ny, spännande utrustning. På övriga delar återanvänder vi några av barnens favoriter som multisportplanen men kommer också komplettera med en hel del nytt.
Kristofer van der Schaaf, byggprojektledare på Nacka kommun, berättar att renoveringen av skolan är ett projekt som innebär mer än att fräscha upp och bygga nytt.
– Det handlar också om att skapa en trivsam utomhusmiljö för både elever och personal eftersom de spenderar mycket tid på skolgården, säger han.
Gunilla Winberg, rektor Sickla skola.
En förutsättning för lek och kompishäng utomhus, är att det finns vettig belysning, särskilt under de mörkare delarna av året. Sickla skolgård har tidigare uppfattats som lite ljusfattig, men det kommer det att bli ändring på, berättar van der Schaaf.
– I höst kommer vi att påbörja installationen av energieffektiv LED-belysning från både fasad och lyktstolpar. Den kommer att bli mer heltäckande än tidigare och smälta in i den välbevarade 50-talsmiljön.
– Bättre belysning öppnar upp fler lekytor på skolgården och gör det enklare för eleverna att komma ut och få frisk luft. Men det underlättar också för oss i personalen att hålla koll på vad som händer på rasterna, poängterar rektorn.
Nya belysningslösningar ökar tryggheten och gör fler delar av skolgården tillgängliga för rast, lek och rörelse under årets mörkare delar. Illustrationen är en skiss.
Renoveringen av hela Sickla skola kommer att avslutas om drygt ett år, men det släpps på fler och fler delar till verksamheten varefter van der Schaaf och hans kollegor blir klara. I hus D, byggnaden längst österut på skolområdet, har övervåningen byggts om för att passa högstadieverksamheten som startar 2025. Fram till dess, lånas lokalerna ut till mellanstadiet. Matsalen på bottenvåningen har öppnats och storköket beräknas stå klart till vårterminen 2025.
– När allt är klart kommer vi kunna följa elever hela vägen från ett års ålder till skolavslutningen i nian. Det ska bli jättespännande, avslutar Gunilla Winberg.
Foto: Ryno Quantz. Illustration: Scharc arkitekter.
Sidan uppdaterades: