Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Hackspettsvänliga platser betyder nytt badhus i Myrsjö

Nya häckningsplatser för den rödlistade arten mindre hackspett har nu skapats i naturreservat runtomkring i Orminge. Det betyder att byggandet av Myrsjö badhus kan återupptas. (Illustration: Liljewall/Hemsö.)

I vintras försenades byggstarten av det nya badhuset i Myrsjö sportcentrum. Orsaken var att den skyddade arten mindre hackspett levde och häckade på platsen. Nu kan projektet återupptas i och med att det skapats nya platser där hackspetten kan trivas.

Häckningsplatser för rödlistade arter faller under artskyddet, vilket innebär att skyddsåtgärder behöver sättas in för att populationen ska tryggas.

Gemensamt ansvar

– Nacka kommun har tillsammans med Hemtag tagit gemensamt ansvar i frågan. Länsstyrelsen har bekräftat att de delar bedömningen att populationen tryggas med de nya häckningsplatserna, som för övrigt blir mer än dubbelt så stora jämfört med platsen där badhuset ska byggas, säger Poa Hellqvist, trafik- och fastighetsdirektör Nacka kommun.

– Vi har genomfört omfattande utredningar och insatser tillsammans med ekologer. Nu kan vi återuppta byggnationen av Myrsjös nya badhus och samtidigt ha kvar hackspetten som granne, säger Åsa Thoft, kommunikationschef på Hemtag, ett joint venture mellan till Hemsö och Tagebad.

­Myrsjö badhus kommer att byggas och drivas av Hemtag och beräknas vara färdigställt under 2027.

Läs mer om Myrsjö badhus i Myrsjö sportcentrum

Vid frågor, kontakta:

Åsa Thoft, kommunikationschef Hemsö,
telefon: 070-1919 384, asa.thoft@hemso.se
Amanda Sterner Nordin, huvudprojektledare Nacka kommun,
telefon: 08-718 80 00, stadsbyggnad@nacka.se

Sidan uppdaterades: