- Med träd och grönska längs Kanholmsvägen skapas en grön passage som förbinder oss med naturen. Träd ger även grönska och skugga och bidrar till att förbättra luften genom att fånga upp stoft från biltrafiken. Samtidigt hjälper de till att jämna ut temperaturen genom att använda solenergi för sin tillväxt, säger Johan Nilsson, landskapsingenjör, Nacka kommun.
Vid val av växter är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer. Först behöver ytorna runt omkring granskas, exempelvis hur träd kan passa in i miljön. Det är även avgörande att förstå den lokala naturtypen, som i Orminge, där ek och tall växer naturligt.
Genom att studera vad som trivs i området kan växter väljas som harmoniserar med omgivningen. Ett gestaltningsprogram kan dessutom ge vägledning om vilka naturtyper och träd som fungerar i stadsmiljöer. Dessa faktorer vägs samman för att skapa en hållbar och väl anpassad växtmiljö.
Träden och grönskan kommer inte bara att göra gatan mer inbjudande och trivsam, utan också stärka Orminges unika identitet och dess nära koppling till den omgivande naturen.
*Ett gestaltningsprogram beskriver på ett mer ingående sätt vision och riktlinjer för utformningen av området gällande exempelvis byggnaders placering, som material och färgsättning, men även utformningen av gator och platser.
Gestaltningsprogrammet är även en del av Nacka kommuns långsiktiga planprogram för området kring Orminge centrum, ett planprogram som påbörjades 2005 och antogs under hösten 2015. Målet är att skapa ett tryggt och levande stadsdelscentrum, med en attraktiv blandning av bostäder, verksamheter och grönområden.
Läs mer om Orminges utveckling och pågående projekt på kommunens projektsida
Sidan uppdaterades: