Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Fullt med energi i nya Fisksätra multihall

I november öppnar Fisksätra multihall. Inuti anläggningen kommer det att göras av med massor av energi i de olika rummen och salarna. På byggnadens tak kommer det att skördas ny kraft med hjälp av solceller. (Illustration: BAU.)

När man sportar och rör på sig, går det åt energi, därför måste man hushålla med den för att orka i längden. Samma princip har använts vid byggnationen av Fisksätra multihall. Här kommer organiserad och spontan idrott att knytas samman med fritidsverksamhet på en och samma plats.

För både blivande idrottsstjärnor och andra aktiva

Mats Fryxell, hållbarhetschef på Fastighetsenheten i Nacka kommun, tycker att multihallen är en speciell byggnad på mer än ett sätt.

– Med sina 5 700 kvadratmeter öppnar den upp för fler möjligheter till en aktiv vardag i Nacka. Hallen kommer att innehålla utrymmen för dans, basket, styrketräning och kampsport men också en friidrottsdel där man kan springa 60 meter, hoppa längd och till och med öva kastgrenar och stavhopp inomhus. Kanske är det här som några av Sveriges blivande OS-medaljörer kommer att träna, säger han.

Mats Fryxell HållbarhetschefMats Fryxell, hållbarhetschef på Fastighetsenheten i Nacka kommun.

På andra våningen kommer fritidsgården att hålla till och utanför kommer det att finnas ramper för kick-bike och skejtboard. Saltsjöbanan och Fisksätra station ligger ungefär ett rejält trestegshopp från entrén – nära och bekvämt när man vill ta sig till hallen med Saltsjöbanan från andra delar av kommunen.

Återbruk är supersmart

Men den nya multihallen är också värd att uppmärksammas av andra anledningar. När den byggdes, bestämdes att den gamla hallen som låg på platsen, inte skulle rivas utan i stället rustas upp och byggas till.

­– Vi har som prioriterat mål att öka återbruket när vi bygger. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det alltid bättre att bygga om, än att riva och bygga nytt. Det förbrukar mindre resurser och genererar mindre utsläpp i form av växthusgaser, berättar Fryxell.

Sparade träd skapar trivsel

Välvuxna ekar och tallar som funnits på området i många år, skyddades och bevarades när den gamla hallen byggdes ut.

– De är nödvändiga för den biologiska mångfalden men bidrar också till trivsel och kan hjälpa till att göra multihallen mer energieffektiv. Under årets varma månader kan trädkronorna skugga delar av byggnaden och på så vis sänka temperaturen och skapa en behagligare inomhusmiljö.

Ek skuggar byggnaden.jpg
Sparade träd skapar trivsel på mer än ett sätt. Här ger en ståtlig ek skugga och skapar ett behagligare inomhusklimat.

Projektet har även strävat efter att reducera energianvändningen under själva byggprocessen. Bland annat genom pelletsvärmare som levererat byggvärme och rejält isolerade byggbodar, men en eldriven kran och ingjutna värmeslingor har också hjälpt till.

– Vanligtvis brukar man torka ut byggfukten ur betongen med stora gasolvärmare men i Fisksätra multihall gjöt vi i stället in värmeslingor vilket gjorde att betongen kunde torka ur mer energieffektivt.

Byggnad med inneboende kraft

Den färdiga hallen värms upp med hjälp av bergvärme och har isolering som motverkar kraftiga temperatursvängningar. På taket ­finns en av de just nu största solcellsanläggningarna i Nacka. Paneler på cirka 400 kvadratmeter skördar solljus som omvandlas till ren el.

– Solcellsanläggningen kan komma upp till en produktion av 69 000 kWh el per år. Det räcker inte till all energi som behövs för driften av hallen, men tillsammans med de andra åtgärderna gör de en viktig skillnad, förklarar Fryxell.

Beräkningar visar att hallen kommer att förbruka 40 procent mindre energi än Boverkets krav för den här typen av byggnader.

– Ja, det är en unik multihall på många sätt. Den erbjuder sysselsättning utöver det vanliga men är också ett viktigt steg på vägen mot ett hållbarare Nacka.

Sidan uppdaterades: