Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Vi upplever just nu stora driftstörningar i telefonin. Felsökning pågår.

Läs mer...
Augusti

Detaljplanen för Järla stationsområde norr vinner laga kraft

Den 1 augusti vann detaljplanen för Järla stationsområde norr laga kraft. Det betyder att Nacka kommun, i samarbete med exploatören, kan fortsätta utveckla området till en central plats med bostäder, handel och service.

- Det är ett mycket glädjande besked som innebär att nya bostäder kan byggas i direkt anslutning till den nya tunnelbanan med station Järla mitt i området. Nya attraktiva torg och en ny bytespunkt till bussar, Saltsjöbanan och tunnelbanan skapas, säger Sandra Henze, projektledare på exploateringsenheten i Nacka kommun.

Ett levande centrum

Detaljplanen för Järla stationsområde norr är en del av utvecklingen av hela Järla stationsområde som i framtiden ska bli en central plats med cirka 600 bostäder, handel, service och kommunikationer. Även Värmdövägen, som går genom området, byggs om till en trygg och säker stadsgata för både bilister, cyklister och gångtrafikanter.

I Järla stationsområde norr planeras det för cirka 400 bostäder. Det västra bostadskvarteret har planerad byggstart 2026 med inflyttning 2028. Utbyggnaden av det östra kvarteret beräknas starta 2028 och vara klart 2030/2032.

I entrévåningarna på husen planeras det för olika verksamheter, som kaféer, restauranger och butiker, som skapar liv och rörelse till området. I ett av husen kommer även en entré till tunnelbanestation Järla ligga.

Förberedelser inför byggstart

Kommunen fortsätter nu med planeringen av höstens arbeten inför byggstart av bostadshusen. Det första vi gör är att lägga om nödvändiga ledningar för säkra infrastruktur, som värme, el, vatten och fiber längs Kyrkstigen. Mer information om det kommer när arbete närmar sig. Läs mer om Järla stationsområde norr.

Saltsjo_Jarla_Vy_gata.jpg

Jarla_stationsområde_norr_vy_mot_Nacka.jpgIllustrationen och bilden visar vyn mot Nacka Forum. Illustration: Semrén & Månsson / ZynkaVisual.

Centrala Nacka

I Centrala Nacka växer en naturban stadsdel fram, där det urbana och naturen möts på nya sätt och trivs tillsammans. En plats där naturens lugn möter stadens puls i ett av Nackas mest centrala lägen med närhet till både natur och butiker, restauranger, näringsliv, skolor, förskolor, kultur och fritid. Här ska det på sikt bli 6 000 bostäder och 7 000 arbetsplatser för nya och gamla Nackabor och verksamheter. Arbetet med tunnelbanan pågår och när den är klar 2030 kommer det ta tolv minuter att åka från tunnelbanestation Nacka till T-Centralen.

Sidan uppdaterades: