Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Pang på rödbetan framröstat som 2025 års blomstertema

Med årets sommarblommor planterade i rabatter, rondeller och planteringskärl runt om i kommunen var det dags att ge Nackaborna möjlighet att rösta på färgtema för 2025 års sommarblommor. Vinnaren blev tema Pang på rödbetan!

Det är färgtema Pang på rödbetan som röstades fram som är Nackabornas favorit för kommande års färgtema för sommarblomster! Stort tack för engagemang och nu börjar vi boka och odla upp, så att vi får fina blommor i de härliga färgerna i nästa års sommarplanteringar!

Nackaborna fick rösta om 2025 års färgtema

Nackaborna kunde rösta på fyra olika förslag på färgteman som 2025 års sommarblomster skulle hålla. Temana hade olika karaktär, från den intensiva och sprudlande Smällkarameller till det vackra och rogivande Mellan hägg och syrén, med sköna Himmel och pannkaka och vinnaren Pang på rödbetan däremellan.

Kommunens årliga blomsterprogram – för utsmyckning och ökad biologisk mångfald

Årligen kan vi genom kommunens blomsterprogram njuta av blomsterplanteringar i både traditionell parkmiljö och på platser där många passerar. Blomsterprogrammet består av vår- och sommarblommor, blomsterlökar samt några höstplanteringar som årligen planteras i kommunen.

– I växthuset odlas ungefär en fjärdedel av utplanteringsväxterna i kommunen och vissa växter återanvänds år efter år, till exempel knölar från kannorna, berättar kommunens trädgårdsingenjör Ewa Åkerlund.

De egna odlingarna i Nyckelvikens växthus innebär inte bara ekonomiska besparingar för inköp av växter, utan också minskad miljöpåverkan genom bland annat minskade behov av transporter. Direktleveranser till rondellerna sparar också tid och pengar, då inga omvägar för lagring av växterna behövs.

Blomsterprogrammet är en del av kommunens utsmyckning, men är också en del av arbetet för ökad biologisk mångfald. I växthusets odlingar används endast biologisk bekämpning med nyttodjur som till exempel steklar och skalbaggar, som äter upp löss och andra skadedjur.

För att se en del av kommunens odlingar och också njuta av växtlighet och grönska hälsar vi välkommen till visningsträdgården i Nyckelviken!

Läs om Nacka kommuns blomsterplanteringar och utsmyckning.

Sidan uppdaterades: