Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Skulpturen Silverladyn kommer tillbaka

Den uppmärksammade skulpturen Silverladyn som försvann från rondellen i Orminge har kommit tillbaka, men till en tillfällig plats. Var den permanenta platsen i Orminge ska vara bestämmer ni Nackabor genom att mejla in era förslag från och med idag.

Det var i våras som den glittrande Silverladyn, av okänd konstnär, dök upp mitt i en rondell i Orminge. Men på grund av skulpturens spegelglans fick hon tas bort då hon var en trafikfara för bilister som blev bländade.

- Via sociala medier har vi förstått att Silverladyn är mycket uppskattad, och att invånarna vill ha henne tillbaka. Engagemang är viktigt för oss i arbetet med utvecklingen av våra gemensamma offentliga rum, och konst har en förmåga att väcka känslor, skapa diskussion och samtal. Vi uppmuntrar publik debatt om vem som egentligen äger det offentliga rummet, och om vad som är okej att göra där och inte, säger Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka kommun.

Konstverket är i nuvarande skick producerat som en prototyp, och inte säker i en offentlig miljö. Därför ställer sig kommunen positiv till att, inom ramen för konstfestivalen Wallstreet som sker sommaren 2025, finansiera en hållbar produktion av Silverladyn så hon kan placeras permanent på en bra plats i Orminge.

Silverladyn_bild.jpg

Lämna platsförslag

Var i Orminge ska Silverladyn stå? Mejla ditt förslag på plats till utemiljo@nacka.se senast den 31 augusti 2024.

Skulpturen tillhör kommunen

Objekt som stått olovligt på kommunal mark tillfaller efter en tid kommunen, om ingen gjort anspråk på objektet inom en viss tid. För Silverladyn har tidsfristen passerat, och kommunen äger nu konstverket av okänd konstnär. Omhändertagande eller flytt av Silverladyn kan därför betraktas som stöld av kommunal egendom.

Läs mer om kommunens arbete Konsten att skapa stad
Läs mer om konstfestivalen Wallstreet

Sidan uppdaterades: