Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Helt rätt prissättning av Nacka kommuns mark i Sydvästra Plania

Nacka kommuns prissättning på den mark vid Sydvästra Plania som såldes till fastighetsbolaget Bonavia 2022, var helt korrekt. Det meddelar Förvaltningsdomstolen och avslår därmed den överklagan från tre Nackabor som menade att försäljningen stred mot kommunallagen.

Det var den 7 mars 2022 som fastighetsbolaget Bonava fick en markanvisning för att bygga bostäder, lokaler, en sjuspelarfotbollsplan samt plats för möten och spontanlek i området Sydvästra Plania i Sickla.

På grund av ändrade marknadsförutsättningar med kraftiga prisnedgångar på bostadsrätter, omförhandlades markanvisningsavtalet, och priset sänktes från ursprungliga 560 miljoner kronor till 450 miljoner kronor, senare samma år.

Förvaltningsdomstolen meddelade den 17 maj att överklagan avslås.

”Förvaltningsrätten anser att det för att vara fråga om ett gynnande av enskild näringsidkare krävs ett bindande överlåtelseavtal. Eftersom det ännu inte finns något bindande överlåtelseavtal mellan parterna kan Bonava således inte anses gynnats genom den justerade köpeskillingen”, skriver rätten i sin dom.

Mats Gerdau (M), Kommunstyrelsens ordförande

- Ett väntat beslut från kommunens sida, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande. Det omförhandlade priset är fortfarande det högsta priset som erbjudits för marken, och prissänkningen speglar väl den prisnedgång som skett på marknaden - det är fortfarande en bra affär. Intäkterna gör det möjligt för kommunen att fortsatt satsa aktivt på ökad service och nya idrottsanläggningar i kommunen.

Katarina Wåhlin Alm, Stadsbyggnadsdirektör

- Domen innebär vi kan fortsätta arbeta med planerna att utveckla Sickla till en stadsmiljö med bostäder, arbetsplatser och trivsamma mötesplatser för rekreation, idrott och kultur. Detaljplanen för Sydvästra Plania presenterades på samråd i mars tidigare i år och håller nu på att bearbetas inför granskningen som är planerad till början av 2025. säger Katarina Wåhlin Alm, stadsbyggnadsdirektör i Nacka.

Läs mer om Sydvästra Plania här.

Sidan uppdaterades: