Det går åt mycket trä i verksamheten på skolorna i Orminge och eleverna visar stor kreativitet i sina träslöjdsarbeten. Samtidigt innebär kommunens park- och naturunderhåll att mycket trä blir över och behöver kastas i deponi, vilket innebär kostnader. Nu testas ett tänkbart och hållbart samarbete mellan verksamheterna, där överblivet trä från park- och naturunderhållningen blir till högklassigt virke för barnens slöjdarbeten.
– Jag såg träd i naturen som en bäver hade fällt och kontaktade kommunen för att kolla om vi kunde få det. Det gick bra och sedan fick vi också mer virke. Det är fantastiskt trä, bland annat alträ, och också näver, som barnen har flätat korgar och gjort nävermössor av. Att köpa in samma mängd trä hade kostat skolan runt 10 000-20 000 kronor, vilket är resurser vi nu kan lägga på annan skolverksamhet, säger träslöjdslärare Johan Mornio på skolorna i Orminge.
Färskt trä är formbart och lockar till att tillverka en mängd olika föremål, som bland annat skålar, träklubbor, ljusstakar och att klä in olika träföremål i näver. Att tillverka föremål av trä innebär planering. I träslöjden behöver barnen i förväg besvara frågeställningar runt vad föremålet ska användas till för att det slutligen ska uppnå det resultat man önskar, vilket ger erfarenhet av att hålla i projekt från början till slut.
– Barnen experimenterar sig fram i ett kreativt arbete. Att tillverka till exempel en stoll eller en pall kan innebära att utforska ergonomi. Utformningen innebär också att svara på om det till exempel är barn eller vuxna som ska använda den och om den ska vara stapelbar. Att planera sitt projekt ger kunskaper som är användbara i många olika typer av yrken i deras framtid, säger Johan Mornio.
Vid drift och underhåll av parker och natur blir det många gånger stora mängder trä över och det finns få platser att förvara det på för framtida försäljning. Det innebär att kommunen behöver göra sig av med träet i deponi, vilket medför kostnader på flera sätt.
– Kan skolorna ta hand om och ha nytta av virket är det inte bara en ekonomisk och hållbar fördel för alla, utan det besparar oss också mycket transporter och arbetstid som vi kan lägga på andra delar av verksamheten, säger Ryan Tucker från kommunens park- och naturunderhållsenhet.
Kommunen ser nu över möjligheter att i framtiden kunna lagra trä från park- och naturunderhållsarbeten för att fler skolor att hämta till sin träslöjdsverksamhet.
Sidan uppdaterades: