Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Gäddfabrik i Vrakviken till våren

Nu pågår arbetet med att anlägga en gäddfabrik i Vrakviken, nedanför Nyckelvikens herrgård. Här kommer rovfiskar att få en gynnsam miljö att leka och lägga sin rom i och ynglen sedan en skyddad plats att växa till sig i, innan det är dags att ge sig ut i Lilla Värtans vatten för att bli en del av balansen i ekosystemet.

Det är brist på både rovfisk och lekplatser för de vuxna fiskarna i vattenområdet Lilla Värtan, som sträcker från Nyckelviken norrut mellan Lidingö och Djurgården. Bristen på rovfisk innebär en ökad mängs fisk som lever på växtlighet och små algbetande djur, vilket ger ekosystemet en obalans.

Skapar gynnsam miljö för fisklek och yngel

Gäddfabriken byggs som en lagun i den torrlagda delen av Vrakviken, som är en del av Nyckelviken. Syftet är att skapa den strandnära och grunda miljö som vuxna fiskar naturligt simmar in i för att leka om våren och lägga sin rom. När ynglen sedan kläcks får de en gynnsam plats att växa till sig på, innan de blir tillräckligt stora för att simma ut på öppet vatten för att bli en del av ett ekosystem i balans.

Bättre balans i ekosystemet

Med fler rovfiskar i naturen minskar mängden av fiskar som äter växlighet och små algätande djur. Det leder till fler algätare och att bland annat fintrådiga alger som kan ge syrebrist i vattnet minskar och att ekosystemet kommer i bättre balans.

Eftersom rovfiskar som gädda och abborre av naturen har ett hemvändande beteende finns goda chanser att de kommer tillbaka till Vrakviken för att leka och skapa ett förbättrat rovfiskbestånd i Lilla Värtan på sikt.

Läs mer om Vrakviken och fördelar med ett ekosystem i balans på vår webbsida.

Sidan uppdaterades: