Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Populära ångbåtsbryggan i Velamsund får nytt liv

Kommunen renoverar ångbåtsbryggan i Velamsund, som är en populär besöks- och angöringsplats i Velamsunds naturreservat, där det finns mycket att uppleva och många möjligheter till aktiviteter för stora och små.

Arbetet inleds med att borra ner stålrörspålar i fronten av bryggan, som sedan en ny front byggs emot och ger en stabil grund för den renoverade bryggan under lång tid framåt. Byggnation och undervattensarbeten utförs av SUAB, som har mångårig erfarenhet av undervattensentreprenader och ett förnyat avtal med kommunen för den här typen av konstruktionsarbeten.

Att bryggan är en populär och vacker plats visar de många bröllopssällskap som anländer hit med båt för fotografering och för att fira bröllopsfest i närheten, men också de förskole- och skolungdomar samt andra besökare i naturreservatet som rastar här i det natursköna landskapet.

Historisk mark

I Velamsunds naturreservat finns en lång och spännande historik som trolig farled under vikingatiden och spår av boende sedan 1200-talet. Velamsund benämns första gången i skrifter under 1300-talet och har haft ett skiftande ägarskap sedan den första gården byggdes tidigt 1600-tal och efter ombyggnationen till säteri år 1666 av Augustin Leijonsköld.

År 1861 köptes gården av Nils von Höpken, som utöver skapande av den stora trädgården och grönsaksodlingarna började hyra ut sommarbostäder i den vackra lugna miljön.

Det innebar ett ökat transportbehov och ångfartyget SS Velamsund började trafikera sträckan in till Stockholm med varor och passagerare via Torsbyfjärden och 23 bryggstopp från en brygga längre ut än den nuvarande. År 1877 började den större SS Nya Velamsund trafikera sträckan, vilket fortsatte tills moderna båtar tog över och en ny brygga anlades på den nuvarande platsen under 1950-talet.

När Emil Egnell köpte ägorna 1880 styckades tomterna upp och flera villor byggdes för uthyrning, vilket ökade transportbehoven ytterligare. Allt fler villatomter skapades i området under familjen Egnells ägo fram till 1964, då det kom i Boo kommuns ägo och det sammanslagna Nacka kommun från 1971.

Velamsunds naturreservat – en naturupplevelse för alla

År 1977 fastställde Nackas kommunfullmäktige att Velamsund skulle reserveras som grönområde med strövområdes karaktär, men gårdens huvudbyggnad brann 1978 och resterna revs 1981, vilket gjorde att det dröjde till 1992 innan planerna för grönområdet förverkligades.

Nu är Velamsunds naturreservat en plats för naturupplevelser, aktiviteter och rekreation för alla. Här kan du vandra, bada, leka, grilla och åka skidor i en variationsrik natur, där skog och öppna marker möter hav och sjö.

Här finns upplevelser att njuta av i alla årstider och en rik biologisk mångfald med flera ovanliga växtarter i ett varierat växt- och djurliv. Utöver motion och natur har du i området möjlighet att äta och fika och också hitta föreningar och klubbar för riding, båtar, kanot, skidor och golf.

Läs om Velamsunds naturreservat på vår webbsida.

Bryggan beräknas vara färdig under april månad 2024, då vi hälsar alla välkomna tillbaka och njuta av denna pärla vid skog och hav.

För mer information, kontakta:

Byggnadsverksförvaltare Johan Ramstedt, johan.ramstedt@nacka.se eller 08-718 80 67

Sidan uppdaterades: