Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Miljonstöd till klimatanpassning

Nacka kommun har beviljats 65,6 miljoner i stadsbidrag från MSB för att minska riskerna vid skyfall i den befintliga bebyggelsen. För att minska konsekvenserna vid extrema regn kommer Värmdövägen att omvandlas till en så kallad skyfallsled.

Genom att bygga bort lågpunkter, det vill säga områden där vatten samlas när dagvattensystemet går fullt samt genom att anlägga en mur mellan Värmdövägen och Saltsjöbanan skapas en kontrollerad avledning på markytan dit vattnet gör minst skada. Tack vare de planerade, delvis redan genomförda åtgärderna ska vägen samt befintlig bebyggelse bli säkrare och problemen med översvämningar och skador som följd att minska.

Åtgärderna är en del i att anpassa samhället till de effekter som följer av ett förändrat klimat

Åtgärderna görs för att klara ett så kallat ”100-årsregn”, det vill säga ett så kraftigt regn som bara beräknas ske en gång på 100 år. Framkomligheten för räddningsfordon vid skyfall säkerställs och skyfallsmuren förhindrar att vatten rinner ut över Saltsjöbanans spårområde. I och med att vattnet på Värmdövägen leds om och tar en annan väg så skyddas bebyggelse, dagvattenreningsanläggningar och kommunal infrastruktur. Med dessa insatser värnas människors liv och hälsa och risken för skador på egendom och miljö minskar.

Agata Wehlin

dagvattenspecialist, Nacka kommun

Behovet av att göra investeringar i klimatanpassning är stort. Vi är därför väldigt tacksamma för det här stödet. Det är en början på ett långsiktigt arbete med att klimatanpassa hela Nacka.

Katarina Wåhlin Alm

stadsutvecklingsdirektör

I Nacka har vi historiskt varit förskonade från skyfall. Men vi vet att skyfallen kommer att bli allt vanligare och mer intensiva i framtiden. Därför har vi generellt stort fokus på klimatanpassning och långsiktigt robusta lösningar i stadsutvecklingen och jag är stolt över att våra höga ambitioner och proaktiva arbete uppmärksammas av MBS.

Fakta om statsbidraget

För att genomföra förebyggande åtgärder mot naturolyckor kan kommuner söka ett statsbidrag hos MSB. I år fanns cirka 475 miljoner kronor avsatta för statsbidraget. Pengarna används både till kommuner som beviljas bidrag under 2023 samt till kommuner som del- eller slutrapporterar redan beviljade ansökningar

Villkoren för att få bidrag är i korthet dessa:

  • Bidrag kan lämnas till åtgärder som minskar sannolikheten för eller konsekvenserna av naturolyckor i befintlig bebyggelse
  • De naturolyckor som omfattas är översvämning, ras, skred eller erosion
  • Bidrag kan lämnas till upp till 60 procent av kostnaden för åtgärden och övriga bidragsberättigade kostnader

Läs mer på MSB:s webbplats

Sidan uppdaterades: