Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Elever utvecklar framtidens Nacka

Nu har projektet Framtidsstaden startat. Ett samarbete mellan Nacka kommun och Nacka gymnasium där cirka 120 elever på Teknikprogrammet ska arbeta med idéer för att utveckla framtidens Centrala Nacka.

Måndagen den 20 november startade årets arbete med projekt Framtidsstaden. Då träffade en projektgrupp från kommunen eleverna för att inspirera dem och berätta om dagens stadsutveckling i Centrala Nacka. Därefter fick eleverna välja vilka frågeställningar inom Centrala Nacka som de vill arbeta med.

De valde bland annat att fördjupa sig i utvecklingen av Stadshusparken, hur bullret från motorvägen kan dämpas, hur vi kan bygga nytt av gammalt material och hur vi kan nyttja digitalisering och ny teknik för att göra livet bättre för invånarna.

- En stad är till för alla människor i alla åldrar. Därför är det viktigt för oss att samarbeta med eleverna och ta del av deras tankar och idéer om hur Centrala Nacka kan utvecklas, säger Christina Gerremo, projektchef på exploateringsenheten i Nacka kommun.

Framtidsstaden_Christina G_bild i nyhet.jpg

Modeller och utställning

Under arbetets gång får eleverna bland annat lära sig hur de bygger skalenliga modeller för att sedan presentera dem och sina tankar för kommunens projektgrupp. Ett förslag är att ha en utställning av modeller i entrén i Nacka stadshus under våren 2024.

- Det är väldigt motiverande för eleverna att arbeta med verkliga projekt och känna att de blir lyssnade på. Och i bästa fall får de sen se sina idéer bli verklighet i framtidens Nacka, säger Andreas Lindgren, lärare på Teknikprogrammet på Nacka gymnasium.

Återkommande projekt

Nacka kommun och Nacka gymnasium har haft samarbeten under flera år på olika sätt. Projektet Framtidsstaden i sin nuvarande form genomförs för andra året i rad.

Sidan uppdaterades: