Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Anrikt teleskop hittar hem till Nyckelviken efter 88 år

Ett teleskop från 1800-talet av den brittiska tillverkaren Dollond har skänkts till Nacka kommun av efterlevande till teleskopets och Stora Nyckelvikens ägare Gustaf Beskow och ställs nu ut i herrgården, där det togs emot av kommunalrådet och ordförande i natur- och trafiknämnden Peter Zethraeus (M).

Foto ovan: Från vänster Gunilla Lund-Jungstedt, Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden, Per Jungstedt och Catharina Sterky.

Teleskopet i mässing införskaffades av Nyckelvikens ägare Gustaf Beskow under senare halvan av 1800-talet och tillverkaren Dollond var en av de första att använda en akromatisk lins, som genom att fokusera färgspektrumets alla ljus till en enda punkt kunde öka skärpan betydligt jämfört med tidigare.

– Vi tackar för gåvan som skänkts till Nyckelvikens samlingar och som ger ett extra perspektiv till vår kommuns värdefulla kulturhistoria, säger Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden. Teleskopet ger oss en möjlighet genom det förgångna blicka ut mot kommunens framtid och utveckling.

Stora nyckelvikens historia

Stora Nyckelviken byggdes ursprungligen på 1740-talet som sommarbostad av Herman Petersen, som var en förmögen direktör på Ostindiska kompaniet. Under årens lopp bytte sedan fastigheten ägare ett antal gånger och flera byggnader tillkom vartefter, bland annat flygelbyggnader, lusthus och jordbruksfastigheter.

År 1836 köptes Nyckelviken av grosshandlare Gustaf Beskow och ägorna behölls inom familjen i närmare 100 år, innan de 1935 såldes och teleskopet hamnade i sommarstugan hos äldre släktingar till donatorerna, som nu ser till att det kommer tillbaka till herrgården.

Foto: Franska salongen med Gustaf Beskow i bild år 1889 och idag.

Nyckelvikens samlingar

Flera andra ägodelar från Nyckelviken har under åren sedan 1935 donerats till gårdens samlingar, bland annat en Karl-Johansoffa med tillhörande stolar, landskapsmålning av konstnären Carl Borg och en kristallkrona i jaktsalongen, som finns att se på plats tillsammans med det nu skänkta teleskopet.

– Teleskopet väcker många minnen av historia och festligheter på Stora Nyckelviken, även på senare tid, och jag minns också att jag kikade ut över fjärden med det hos mormor och morfar som liten, säger Per Jungstedt. Nu är vi glada att fler får ta del av teleskopet och känna av historiens vingslag tillsammans med det som en del av gårdens samlingar.

Att se och göra i Nyckelviken

Välkommen till Nyckelviken för att se teleskopet och ta del av aktiviteterna i det vackra frilufts- och kulturområdet, en oas mitt i Nacka, omgivet av naturreservatets sköna och vidsträckta landskap och med många vinteraktiviteter på gång.

Läs mer på vår webbsida: www.nacka.se/nyckelviken

Sidan uppdaterades: