Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...

Start-PM för Agaten – balanserad utveckling för hållbar stadsplanering

Kommunstyrelsen har fattat beslut om en startpromemoria för Agaten i Orminge den 12 juni 2023. Nu startar processen för att undersöka förutsättningarna för hur en detaljplan kan utformas med flerbostadshus i ett kollektivtrafiknära läge och som samtidigt kan bidra till en tryggare och mer sammanhängande boendemiljö.

Projektet ska balansera bevarandet av områdets kulturhistoriska arv från 1960-talets miljonprogram med behovet av framåtskridande och hållbar stadsutveckling. Denna process ska vara särskilt uppmärksam på att hålla närliggande grönområden intakta och nyttja redan hårdgjord mark, d.v.s. ytor som redan är asfalterade, stenlagda eller grusade.

Under arbetet med utformningen av en detaljplan, finns ett uttalat krav att nya bostäder ska harmonisera med de karakteristiska och kulturhistoriskt betydelsefulla dragen i området. Detta kommer att säkerställa att Agaten fortsätter att vara en del av Nackas rika historiska väv, samtidigt som det möjliggör ett modernt och hållbart stadsutvecklingsprojekt.

Utformningen av en detaljplan för Agaten ska gå i samklang med Nackas strategiska miljö- och klimatambition, och den ska förankras tidigt i stadsbyggnadsprocessen. Gröna ytor och områden bevaras för trivsel och livskvalitet. Därför kommer arbetet med detaljplanen att inkludera övervägande av grönområdenas bevarande. Det finns en tydlig målsättning att behålla dessa gröna lungor intakta och skapa en balans mellan utveckling och naturliga grönområden för att säkerställa att Agaten är en trevlig plats för både rekreation och boende.

- Vi är glada över att vi nu kan påbörja arbetet med detaljplanearbetet för Agaten. Vi är övertygade om att Agaten kommer att bli en fantastisk plats att bo och leva på. Detta är en viktig del i kommunens vision om en ökad tillväxt i hela kommunen, säger Rein Martinsson, planarkitekt på Nacka kommun.

Här kan du läsa mer om Agaten och ta del av dokument och handlingar
Här kan du läsa mer om utvecklingen av Orminge centrum

Sidan uppdaterades: