Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...
Juni

Sista detaljplanen vinner laga kraft i sydöstra Boo

Den 27 juni kom beskedet från Mark- och miljööverdomstolen att detaljplanen för Dalvägen-Gustavsviksvägen vunnit laga kraft. Därmed har alla detaljplaner i det stora utbyggnadsområdet sydöstra Boo äntligen blivit fastställda.

– Det här är verkligen ett välkommet besked, som ger oss trygghet i våra förberedelser för att äntligen gå vidare och bygga ut vatten, avlopp och vägar i sydöstra Boo, konstaterar Martin Örblom, projektchef Boo.

I väntan på att området Dalvägen-Gustavsviksvägen skulle vinna laga kraft har tidplanen för Nackas sista stora förnyelseområde arbetats om. Utbyggnaden av sydöstra Boo beräknas starta under 2024, vilket är något senare än vad vi tidigare hade räknat med.

Viktiga förutsättningar som styr planeringen

Trots den något senare starten beräknas hela utbyggnaden bli färdig till 2030, som tidigare beräknat. Det klarar vi genom att de förberedande arbetena med markförstärkning i en del av området startar samtidigt med utbyggnaden i andra delområden.

För att tidplanen ska hålla krävs att kommunen får nödvändiga miljötillstånd, som bland annat gör det möjligt att etablera ett logistikcenter i området Dalkarlsängen.

Start i Öst, därefter Nord, Väst och Syd

Kommunen samordnar utbyggnaden av de fyra detaljplaneområdena i sydöstra Boo i ett projekt. Utbyggnaden kommer att ske parallellt i flera delområden för att arbetet ska bli färdigt så fort som möjligt.

Planeringen av i vilken ordning Sydöstra Boo ska byggas ut har gjorts utifrån de tekniska förutsättningarna i vatten- och avloppssystemet, samt kommunens möljlighet att få markåtkomst. Arbetet styrs också av att boende, servicefordon och räddningstjänst måste kunna ta sig fram i området under hela utbyggnadstiden.

Ny karta med tidplan publicerad

Utbyggnaden kommer att starta i östra delen av området under 2024, vilket ungefär motsvaras av detaljplaneområdet Mjölkudden-Gustavsviks gård, samtidigt som markförstärkningar genomförs i andra delar av sydöstra Boo. För att få veta när vi planerar att arbeta på en viss sträcka, eller när den beräknas bli färdigutbyggd, se kartan på projektsidan för Sydöstra Boo

Sista gatukostnadsutredningen vann laga kraft

Gatukostnadsutredningen för Gustavsvik vann laga kraft den 26 juni 2023, efter beslut i Högsta förvaltningsdomstolen. Därmed är även alla gatukostnadsutredningar i de områden som ska byggas ut fastställda.

Läs mer om utbyggnaden och hitta kartan som visar den nya tidplanen

Sidan uppdaterades: