Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...
Juni

Framtida utveckling och hållbart boende i Gäddviken

Kommunstyrelsen beslutade den 12 juni gällande inriktningsbeslut och start-PM för Gäddviken. Området föreslås omvandlas till en tät, blandad och innehållsrik stadsmiljö med bostäder, förskolor, service och attraktiva allmänna platser. Ambitionen är att skapa en blandad och livlig stadsdel där människor kan bo, arbeta och njuta av fritidsaktiviteter längs vattnet.

Syftet med stadsbyggnadsprojektet Gäddviken är att skapa en attraktiv och levande stadsmiljö med egen identitet och god vattenkontakt samt attraktiva offentliga platser. Projektet ska möjliggöra nya bostäder, förskolor, mångfunktionella parkytor med höga vistelsekvalitéer, badplats och strandpromenad, samt hitta möjliga användningsområden för bergrummen.

– Gäddviken/Hästholmssundet har alla förutsättningar att bli ett riktigt trevligt område. Den förorenade marken ska saneras och ett bad i Svindersviken kommer att vara något som förstärker områdets attraktivitet. Det finns flera utmaningar i projektet, där trafiken är en som man måste studera noga säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau.

En viktig del av planen är att åtgärda gamla miljöskulder och förorenade områden samtidigt som miljöbelastningen på omgivande vattenområden minimeras. Bland annat kommer en miljöbarriär att byggas för att minska spridningen av föroreningar till Svindersviken.

Ny strandpromenad och nya parker

För att knyta samman Kvarnholmen och Svindersviken kommer en strandpromenad att byggas, vilket ger människor möjlighet att promenera längs vattnet. Dessutom planeras flera nya parker av hög kvalitet som erbjuder grönområden och rekreationsytor för både boende och besökare. En av parkerna kommer att anläggas längs Svindersvikens strand, medan en annan planeras i det tidigare Hästholmssundet. Dessa parker kommer även att bidra till reningen av områdets dagvatten.

Brygganläggning med möjlighet till bad

För att ytterligare förbättra områdets attraktivitet och möjlighet till rekreation planeras en allmänt tillgänglig bryggbadanläggning i Svindersviken. Denna anläggning kommer att vara ansluten till ett levande torg, vilket skapar en plats för gemenskap och möten.

Illustration över framtida utformning av Hästholmssundet. Bild: Kjellander&Sjöberg/SWMS/KUAB.

Illustration över framtida utformning av Hästholmssundet. Bild: Kjellander&Sjöberg/SWMS/KUAB.

Nytt trafikflöde

Hästholmsbron är tekniskt uttjänt och föreslås rivas. Kvarnholmsvägen föreslås flyttas till nytt läge och ansluta till omgivande gatunät utan nivåskillnader, vilket gör att flöden av gående, cyklister och kollektivtrafikresenärer samlas på ett tydligare sätt än idag. Det möjliggör ett levande stadsliv med service, butiker och badplats vid det nya torget i det tidigare Hästholmssundet.

Karta över området

Kartan visar områdets preliminära avgränsning. Den lilla kartan visar var i Nacka kommun området ligger.

Kartan visar områdets preliminära avgränsning.

Ansvariga fastighetsägare

Kvarnholmen Utveckling AB och Vasakronan AB är markägare i området och avser utveckla området med ny bebyggelse tillsammans med kommunen.

Nästa steg

Detaljplanearbetet för projektet kommer att fortsätta efter sommaren, och samråd med berörda parter planeras att äga rum under slutet av år 2024.

Läs mer om projektet på Gäddvikens projektsida.

Sidan uppdaterades: