Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...

Så skyddas träden utmed Värmdövägen

Inför nästa etapp av Värmdövägens ombyggnad kommer flera träd snart att få ett extra yttre skydd. Inpackningen av träden sker för att rotsystem, stam och krona ska klara sig väl under ombyggnadsprocessen från genomfartsväg till modern och grönskande stadsgata.

Den stora almen nedanför Nacka kyrka och ekarna längs med muren mot kyrkogården är ett par exempel på träd utmed Värmdövägen som får litet extra omtanke, då de växer nära där ett byggarbete pågår.

- Vi skyddar träd med brädor runt stammen. Stängsel skyddar rötterna från belastning av tunga arbetsfordon och lagring av byggnadsmaterial säger Caroline Engberg, landskapsarkitekt i Nacka kommun.

Hanteringen följer den rutin som kommunen använder i alla byggprojekt. Befintliga träd som bedöms kunna sparas skyddas enligt kommunens tekniska handbok, och behöver man gräva nära dem så schaktas det försiktigt för att inte skada de rötter som kan behållas.

- Ibland bestämmer de befintliga träden hur byggprojekt formas. Nedanför Nacka kyrka växer till exempel en alm, intill den kommer vi lokalt att smalna av gångbanan för att försöka bevara den, säger Caroline Engberg.

Sidan uppdaterades: