Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...

Byggstart i sydöstra Boo i början av nästa år

Den 13 december fattade kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott beslut om att påbörja utbyggnaden av sydöstra Boo. Om kommunstyrelsen och kommunfullmäktige går på samma linje kan utbyggnaden inledas i början av 2023.

Foto ovan: Kaptensvägen har nyligen byggts ut till motsvarande standard som vi planerar för i sydöstra Boo

Efter flera års planering är det äntligen dags att handla upp och starta arbetena med att bygga ut sydöstra Boo. Det är innebörden i det genomförandebeslut som nu har passerat det första steget i kommunens beslutsprocess, och som väntas bli bekräftat av kommunfullmäktige den 30 januari 2023.

– Det här är något vi vet att många har längtat efter. Kanske inte bygget i sig, men att vi ska komma i gång och modernisera sydöstra Boo och skapa bättre förutsättningar för permanentboende, konstaterar projektchef Martin Örblom.

Utbyggnaden genomförs som ett samordnat projekt mellan kommunen, Nacka vatten och avfall och övriga ledningsägare. Förutom vatten och avlopp ska även el- och fiberledningar läggas ner i marken.

Start för markförstärkningar i maj 2023

Kommunens plan är att inleda arbetena med förberedande skyddsåtgärder för groddjur, däribland mindre vattensalamander. Diskussioner pågår med de lokala vägföreningarna för att få tillstånd att starta under början av 2023. Därefter är tanken att börja med markförstärkningar på de vägsträckor där det är nödvändigt. Det beräknas genomföras med start i maj och pågå i ungefär ett år.

Utbyggnaden av vatten, avlopp och vägar kommer att genomföras etappvis med beräknad start under den senare delen av 2023.

Logistikcenter ska spara miljö och pengar

För att hantera leveranser av byggmaterial och lägga upp de jordmassor som uppstår under utbyggnaden planerar kommunen att anlägga ett logistikcenter i Dalkarlsängen, som ligger mellan motorvägen och det område som ska byggas ut.

– Det kommer att innebära tydliga miljövinster och ett stort steg mot ett mer cirkulärt sätt att arbeta. Logistikcentret leder till en mer hållbar utbyggnad och till en bättre boendemiljö under byggtiden. Vi räknar med att kunna minska antalet lastbilstransporter till och från sydöstra Boo med minst 50 000. Inom området kommer byggtrafiken minska när leveranser kan samlastas och levereras när och dit de behövs. Dessutom är det bra för projektets ekonomi. Kostnader för transporter och massor beräknas minska med nästan 100 miljoner kronor, berättar Martin Örblom.

Logistikcentret bidrar även till en förbättrad arbetsmiljö med minskad risk för skador och olyckor.

Sista stora förnyelseområdet i Nacka

Sydöstra Boo, som tidigare var ett fritidshusområde, är en attraktiv del av Nacka där många vill bo permanent. Det är ett av de sista stora områdena i Nacka som kommer att utvecklas för permanentboende. Den småhusbebyggelse som i dag präglar området kommer även fortsättningsvis att dominera men kompletteras med andra boendeformer så att området blir långsiktigt hållbart. När allt är färdigutbyggt beräknas sydöstra Boo inrymma 1 400 bostäder.

Följ vår planering och få information om vad som gäller för dig som är fastighetsägare, eller kanske funderar på att flytta till sydöstra Boo på nacka.se/soboo

Sidan uppdaterades: