Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Akut uppdatering i SDK (säker digital kommunikation)

Läs mer...

JM bygger 350 nya bostäder med hållbarhetsfokus i Jarlaberg

Kommunfullmäktige antog detaljplanen för Enspännarvägen den 19 december. Beslutet innebär att området ska utvecklas med nya bostäder med närhet både till natur och stadsliv och intill den nya tunnelbanestationen Nacka.

De 350 nya bostäderna byggs intill naturreservatet i Nyckelviken, samtidigt som det bara blir några minuters promenad till kommande tunnelbanestation Nacka.

Kvarteren byggs med garage under mark med möjlighet för restaurang, butiker och verksamhetslokaler i bottenplan, vilket bidrar till en levande gatumiljö ut mot Jarlabergsvägen. För att skapa en tryggare och attraktivare gatumiljö breddas Jarlabergsvägen och en ny gång- och cykelväg byggs.

I den södra parkmarken planeras det för spänger som leder till en utsiktsplats med sittmöbler. När tunnelbanan är på plats kommer ett torg intill tunnelbaneentrén att anläggas för att knyta samman området.

Hållbarhet i fokus

För att skapa en mer hållbar stadsmiljö har Nacka kommun tillsammans med exploatören tagit fram en miljö- och klimatstrategi för att utveckla området hållbart. Det handlar om materialval för bebyggelsen samt drivmedel till maskiner under byggskedet, bland annat. Dessutom planeras det för att minst 20 procent av garageplatserna ska vara laddplatser för elbilar och en bilpool i det nya kvarteret. Bilpoolen placeras lättillgängligt i markplan på torget vid vattentornet.

Utbyggnaden av bostadskvarteren beräknas starta första halvåret 2024 och vara klart 2028, under förutsättning att detaljplanen inte överklagas.

- Att detaljplanen för Enspännarvägen äntligen har antagits av kommunfullmäktige känns positivt då det innebär ett ytterligare steg mot att länka ihop Jarlaberg, Nacka Strand och Centrala Nacka. Här skapas attraktiva boendemiljöer med stadspuls tillsammans med närhet till Nyckelvikens bevarade kulturlandskap, säger Johan Rapping projektledare, Nacka kommun.

Enspännarvägen - en del av det naturbana Centrala Nacka

I Centrala Nacka växer en naturban stadsdel fram, en attraktiv plats med unik karaktär och innehåll som attraherar nya boende, verksamheter och besökare. En plats där naturens lugn möter stadens puls i ett av Nackas mest centrala lägen med närhet till både natur och butiker, restauranger, näringsliv, skolor och kultur. När den nya tunnelbanelinjen är klar 2030 tar det tolv minuter att åka från T-centralen till Centrala Nacka. Här skapas en stadsdel som bidrar till livskvalitet och utveckling som är bra både för människor som lever i den och för klimatet. Här skapas möjligheter till en hållbar livsstil, både socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Sidan uppdaterades: