Nacka växer. Att vi blir fler beror på ökad inflyttning, att människor vill studera och arbeta här och att fler barn föds. I år kommer vi att ta emot omkring 360 människor som flytt från krig och konflikter och som beviljats permanent uppehållstillstånd. Nacka kommun erbjuder bland annat svenska för invandrare, introduktion till jobb och en första bostad för att familjerna snabbt ska komma in i samhället.
För att uppfylla behovet av bostäder arbetar kommunen brett och försöker finna nya, kreativa boendelösningar. Bostäder till nyanlända Nackabor på stadshustomten är ett alternativ.
Nacka City Culture Clash riktade sig till barn och unga vuxna i åldern 16-21 år - ensamkommande barn och nyanlända vuxna. Svenska medborgare i målgruppens ålder medverkade i delar av arbetet.
Över 30 deltagare arbetade under augusti 2016 för att ta fram konkreta förslag på hur tillfälliga bostäder med omgivande offentlig skulle kunna se ut. På stadshusets parkering (och gräsytor) planeras nu ett antal tillfälliga bostäder, och denna plats var arbetets fokus. Deltagarna ritade, målade, ställde frågor, fantiserade kring platsen, gjorde förslag på ljud- och ljuskonstverk, byggde skulpturer. De presenterade slutligen tre modeller för hur de tänker sig att tillfälliga bostäder och en offentlig plats på stadshusets parkering skulle kunna se ut.
Vi är alla präglade av vårt lands eller vår kulturs färg- och formspråk och idéer om offentliga rum. Nacka stad ska bli en stad för alla, och Nacka kommuns vision är öppenhet och mångfald. Hur kan vi på bästa sätt ta till vara på den kunskap och de perspektiv människor som kommer från andra kulturer har? Hur kan vi förbättra integrationen genom att använda stadens uttryck som plattform och anknytningsmodell?
Arkitektur, offentliga platser m.m. säger oss mycket om vilka vi är. Forskning visar att platsers färg, form och stämning påverkar oss mycket mer än vi tror, t ex hur vi mår och t o m hjärnans kapacitet.
NOTE designbyrå - ”Designer of the year 2015” - fick i uppdrag att förfinar och översätta förslagen som kom fram i processen, som underlag för byggnation. www.notedesignstudio.se
Bostadshusen, i form av moduler, föreslås vidare färgsättas in två färgtoner. En färgpallette löper genom skalan från terracotta och tegelrött till en ljusare rosa / rosabeige ton, med den mörkare färgskalan närmast stadshuset. På motstående sida färgsätts modulerna i en pallette med komplementfärger som löper i den blågröna färgrymden.
Husens frontfasad som vätter in mot gångstråt får en öppen loftgångslösning med geometrisk mönstersättning likt en pergola där ljus och öppenhet är en pelare, och det intrikata mönstret och möjlighet till växtvägg den andra. Även gavlar kan kläs i träspalje för att visuellt trolla bort det annars ganska statiska modula uttrycket i prefab-enheterna.
Mitt i noden anläggs en fontän/plaskdamm eller liknande, som får en central funktion. Det finns goda exempel på kostnadseffektiva, tillfälla installationer av detta.
Generellt används ett uttryck av tillfälliga lätta strukturer av mer eller mindre mobil karaktär, men som i sin lekfullhet och enkelhet stimulerar sinne, kreativitet och viljan till engagemang och utforskning.
I direkt anslutning till boende, men på andra sidan gångstråket för att skapa den inringande områdeskänslan, placeras byggnader för social sammankomst och rum för avskildhet. Även dessa utförs i en öppen och lätt struktur, och i anslutning till dessa placeras även utekök/kök/grillplats och aktivitetsyta/lekplats.
Den sammantagna upplevelsen förväntas bli en spännande och lekfull plats som bjuder in och välkomnar och bjuder på ett flertal intressanta och engagerande byggnadsformer.
* KOLIBRI står för ”kollaborativ gestaltning” och innebär att boende i ett område är medskapare vid utformningen av en offentlig plats i sin egen närmiljö. Processledningen består både av konstnärlig kompetens och kompetens i såväl processledning som stadsutveckling. Metoden är utvecklad av Nacka kommun.
Sidan uppdaterades: