"Vi ville tillföra platsen nytt liv, något storlaget med forsande vatten som glittrar i solens strålar. En självklar samlingsplats där det finns plats för att sitta, vila, samtala, läsa, fundera och leka. En plats där alla vill vara.
Eftersom platsen ligger i skugga under stora delar av året har vi skapat ett indirekt solljus som lyser på fontänens vatten med hjälp av två speglar på centrumbyggnadens vägg. Speglarna följer solens gång dygnets alla timmar under årets alla dagar och sprider ljus till Fisksätrabona."
Illustration (klicka på bilden för större version):
Bron är det första man ser när tåget rullar in mot centrum- porten till Fisksätra. Garngrafitti och ett spetsmönster på en plastduk i butiken vid entrén i centrum har inspirerat mig till gestaltningen.
Genom livet finns textil alltid nära oss, som kläder på vår hud för att skyla, värma, skydda eller smycka kroppen.
Textil står för traditioner som löper från generation till generation, samtal och relationer som blir till historier som flätas in i hantverket.
Den rosa färgen på mönstren har jag hämtat från tyget på stolarna i kyrkan. Bron blir en visuell länk på väg in till kyrkan som fungerar som ett nav i Fisksätra centrum.
Illustration (klicka på bilden för större version):
Du vill gå igenom Gångtunneln Noorksken.
Tunnelns ljussken välkomnar dig redan innan du går in.
Och varje gång upptäcker du nya saker.
Först kanske du lägger märke till att det i grunden är massor av hjärtan. Hjärtan som bildar mönster, fyrklövrar och bilder. En dag ser du kanske en bild du sett som tavla på biblioteket. Nästa gång ett mönster från en gardin du vet att du sett nånstans. Eller en form från en staty du går förbi dagligen.
Under en överskådlig framtid ska denna tunneln stå här och se ut som den gör. Därför vill jag fylla den med liv och berättelser från Fisksätra i en hjärtlig ram som form.
Tunneln som tidigare varit mörk mitt på blanka dagen även på sommaren är i detta förslag varm, ljus och trygg även mitt i natten.
Noorsken - Egenkomponerat namn. Noor som på arabiska som betyder ljus, kombinerat med svenskans sken.
Illustration (klicka på bilden för större version):
I dina steg är en gestaltad ljudvandring - en podwalk- som bygger på Fisksätrabors berättelser om Fisksätra. I ljudvandringen kopplas berättelserna till platser i Fisksätra via GPS och lyssnaren kan alltså höra storyn om en specifik plats, på platsen. Man kan lyssna via en smartphone genom att ladda hem appen Podwalk, som är gratis. Podwalken är tillgänglig via GPS i sex månader. Det går även att låna mp3-spelare och karta på Fisksätra museum och Fisksätra bibliotek. Alla berättelser kommer efter sex månader att finnas tillgängliga i Fisksätra Museums arkiv.
Idé och utförande: Lena Lagerlöf, skådespelare
Bakgrund: Hösten 2017 kunde man vid sex tillfällen ta del av första delen av REFLECT/ Fisksätra Stories; en vandringsföreställning som byggde på berättelser om Fisksätra, av de som bor där. I timslånga djupintervjuer har boende i Fisksätra generöst delat med sig av sina erfarenheter och minnen av händelser och känslor kopplade till olika platser - gator, portar, lekplatser, stråk- i Fisksätra. Det är berättelser om glädje, solidaritet, utsatthet, sorg, stolthet och kärlek. Berättelserna låg till grund för en timslång vandringsföreställning, där skådespelaren Lena Lagerlöf gestaltade historierna på de olika platserna där berättelserna utspelade sig. Föreställningen spelades sex gånger under november 2017.
Fisksätra befinner sig i en spännande utvecklingsfas där nya bostäder, äldreboende och förskola ska byggas under de närmaste åren. Även andra miljöer såsom idrottsplats, vägar, broar och gångtunnlar ska renoveras eller utvecklas. I den medborgardialog som bedrivits i Fisksätra har det framkommit att vissa platser upplevs som otrygga eller tråkiga.
Inom satsningen Konsten att skapa stad använder Nacka kommun konst som verktyg för att stärka och förbättra två av dessa platser, gångbron över Saltsjöbanan och Fisksätravägen samt gångtunneln under desamma.
En tredje insats är Jans plats på Fisksätra torg. I tio års tid har konstnärsduon wiklundwiklund verkat i Fisksätra. Deras projekt Fisksätra mönsterarkiv har resulterat i otaliga uttryck, samarbeten och konstverk. Mönsterarkivet genomsyrar Fisksätra, från gatuskyltar på väggarna till textilierna i kyrkan och mycket mer. Nu invigdes den senaste gestaltningen på Fisksätra torg; Jans plats.
Kulturhuset Dieselverkstaden, som ansvarar för den offentliga konsten i Nacka, har medverkat till wiklundwiklunds arbete sedan starten 2007. Nu, när projektet nått sitt slut, har det skett i samarbete med Konsten att skapa stad, Filmregionens projekt Smart kreativ stad och Stena fastigheter.
Över 220 konstnärer och kreatörer lämnade in en intresseanmälan av uppdragen i december 2016. Av förslagen valdes åtta ut, som Fisksätraborna fick möjlighet att rösta om 28 mars - 10 april 2017. De fyra vinnarna utsågs den 20 april 2017.
Läs mer om vinnarna
Satsningen ingick i ett samarbetsprojekt med Smart Kreativ Stad/Filmregion Stockholm Mälardalen, där Smart Kreativ Stad producerat ytterligare två konstverk i samarbete med Stena Fastigheter.
Läs förutsättningar för skissuppdragen i utlysningen:
Smart Kreativ Stad utlysning Fisksätra.pdf (PDF-dokument, 1 MB)
En jury valde ut två konstnärer som tävlade om varje skissuppdrag. Delaktighet är en viktig hörnsten i Konsten att skapa stad. Fisksätrabor fick en möjlighet att att rösta om förslagen.
Syftet med de konstnärliga gestaltningarna är att skapa mötesplatser och bjuda in till möten, bidra till platsens identitet, inspirera, vara nytänkande och gärna också utmana betraktaren.
De konstnärliga gestaltningarna ska dessutom stärka entrén till Fisksätra genom att synliggöra gångbron över Fisksätravägen på ett intressant och inspirerande sätt. De ska också bidra till att göra gångtunneln under Fisksätravägen och Saltsjöbanan tryggare och mer inbjudande.
Syftet med insatserna är att dels stärks entrén till Fisksätra genom att synliggöra gångbron över Fisksätravägen på ett intressant och inspirerande sätt, dels att på motsvarande sätt göra gångtunneln under Fisksätravägen och Saltsjöbanan tryggare och mer inbjudande. De konstnärliga gestaltningarna ska dessutom gärna inbjuda till möten och skapa mötesplatser, bidra till platsens identitet, inspirera, vara nytänkande och gärna också utmana betraktaren.
Platserna det gäller är alltså gångbron och gångtunneln över, respektive under Saltsjöbanan och Fisksätravägen.
Gångbron är en viktig förbindelse mellan Fisksätra Centrum och Saltsjöbanesidan med skola, idrottsplats och Folkets hus. I och med sin placering i det närmaste en entréportal in till Fisksätra, men idag ganska intetsägande.
Gångbron över Fisksätravägen/Saltsjöbanan:
Gångtunneln är också en viktig koppling mellan områdena på varsin sida om Fisksätravägen och förbinder bostadskvarteren med idrottsplatsen. Den upplevs dock av vissa som otrygg, mörk och ogästvänlig.
Gångtunneln under Fisksätravägen/Saltsjöbanan:
Sidan uppdaterades: