Kvarnholmen är i stor omvandling, och området kommer befinna sig i byggkaos över ganska lång tid. Vi behöver skapa oaser i byggkaoset.
Vi vill att Nackabor och alla andra som verkar i Nacka ska vara aktiva och delaktiga när Nacka bygger stad tillsammans. Vi tror att medskapande är avgörande för att uppnå ett bra resultat. Vi hoppas att stolthet och engagemang ska prägla processen, och prövar och utvecklar nya metoder och modeller i syfte att skapa en levande stad där människor trivs och mår bra. KOLIBRI (kollaborativ gestaltning) är en sådan metod - utvecklad av Nacka kommun.
Vatten var genomgående ett kärt ämne för de boende på ön. Utegym, dansbana, grillplatser, solterrass, amfiteater, meditationsplats, plaskdamm, fotoutställningar och lekplats med historiska referenser typ ”lilla Kvarnholmen” var andra idéer som återkom.
Fjärilsrestaurang, knäckebrödsbord och fladdermusholkar var mer udda och spännande inslag. Många deltagare lyfte fram önskemålet om att skapa platser som samtidigt kan omfamna och attrahera olika åldersgrupper – platser där 3-åringen, 40-åringen och 80-åringen kan göra saker tillsammans eller bredvid varandra.
Guldfärg och andra glada färger lyftes fram – framför allt av barnen. Bevarande av naturkänsla och plantering av äppelträd och andra fruktträd som kan skördas av de boende själva ville man gärna ha. De boende såg framför sig lokala festivaler och event, t ex ”äppelfestival” och loppisar som skulle kunna stärka banden och gemenskapen på ön.
Förslagen bearbetades vidare av kreatör och snickare Tor Svae med målsättningen är att få till en lösning som var så lik Kolibri-förslaget som möjligt. Lilla Kvarnholmen invigdes hösten 2017. Se film längs ner på sidan.
Sidan uppdaterades: