Status och handlingar
-
Hösten 2023 startar arbetet med den nya översiktsplanen.
-
Vid samrådet kan kommuninvånare och andra berörda ge synpunkter på förslaget. För en översiktsplan är synpunkter från grannkommuner, länsstyrelsen och olika myndigheter också viktiga. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar förslaget.
- 1Förslag-Översiktsplan-kortversion.pdf
- 2Förslag-Översiktsplan_fullständig-version.pdf
- 3Webbdialog-Nacka-Översiktsplan.pdf
- 4PM_Ungdomsperspektiv-Nacka-Översiktsplan.pdf
- 5Ekosystemtjänster_20240920.pdf
- 6Resvaneundersökning_2024-03-04.pdf
- 7Social stadsrumsanalys_2023-11-07.pdf
- 8Miljökonsekvensbeskrivning.pdf
-
Våren 2025. Kommunfullmäktige fattar beslut om att anta översiktsplanen.
-
Den nya översiktsplanen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej.
Nu kan du ta del av förslaget till Nackas framtid
Förslaget till ny översiktsplan för Nacka är nu ute på granskning. Det betyder att vi är i ett avslutande skede av arbetet, där du kan se hur förslaget har utvecklats efter samrådet hösten 2024.Översiktsplanen är en övergripande beskrivning för hur bebyggelse, infrastruktur och bebyggelse i Nacka ska utvecklas över tid.
Under samrådet tog vi emot synpunkter från invånare, myndigheter och andra berörda - tack för ert engagemang. Era åsikter och synpunkter har hjälpt oss att förbättra och förtydliga förslaget. Nu finns det uppdaterade planförslaget tillgängligt att läsa, tillsammans med en sammanställning av synpunkterna och en uppdaterad miljöbeskrivning.
Granskningen pågår mellan 28 april och 20 juni 2025. Under den tiden kan du ta del av materialet och lämna synpunkter om du har något att tillägga innan planen går vidare till antagande.
Tack till alla som engagerat sig så här långt – tillsammans formar vi framtidens Nacka.
Ta del av karta över översiktsplanen
Se kartan över översiktsplanen i fullskärm
Ta del av förslaget till ny översiktsplan
Under våren 2025 har vi utvecklat förslaget till ny översiktsplan. Här kan du ta del av förslaget.
Välkommen på öppet hus
Ta del av förslaget till ny översiktsplan. Tjänstemän finns på plats för att svara på frågor och ta emot synpunkter.
Datum och tid
- Torsdag 15 maj klockan 17.00–20.00.
- Torsdag 22 maj klockan 17.00–20.00.
Plats
Nacka stadshus, Granitvägen 15
Du har även möjlighet att lämna synpunkter via e-post oversiktsplan@nacka.se under samrådsperioden 28 april – 20 juni.
Vad är en översiktsplan?
En översiktsplan uttrycker kommunens framtida målbild och dess långsiktiga viljeinriktning för hur mark, vatten och bebyggelse ska utvecklas hållbart. Den ska fungera som vägvisare och ge stöd i kommunala prioriteringar och beslut om hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras
Syftet är att säkerställa en långsiktigt hållbar utveckling för Nacka och dess invånare. Fokus ligger på att bevara och utveckla de unika kvaliteter och karaktärer som präglar kommunens olika områden, samtidigt som trevliga och trivsamma boende- och vistelsemiljöer skapas.
Olika planeringsnivåer
Öppna bilden i större format
Varje mandatperiod tar kommunen fram en planeringsstrategi för det fortsatta arbetet med översiktsplaneringen.
Lagkrav: Enligt plan- och bygglagen måste varje kommun upprätta en aktuell översiktsplan som täcker hela kommunens område.
Politiskt förankrad: Översiktsplanen speglar den nuvarande politiska majoritetens synpunkter och antas av kommunfullmäktige.
Kontinuerlig uppdatering: Översiktsplanen måste hållas aktuell. Varje mandatperiod granskar kommunfullmäktige översiktsplanen och tar ställning till om och hur den behöver revideras.
Medborgardelaktighet: Även om översiktsplanen inte är juridiskt bindande, är det ett av kommunens mest strategiska beslutsunderlag. Genom samråd och granskning har också invånarna möjlighet att vara delaktiga i planeringen.
Målbild för översiktsplanen
Under våren 2023 inleddes arbetet med den nya översiktsplanen för Nacka. Det första steget i processen var att utveckla kommunens målbild så att den återspeglar den aktuella politiska viljan, samtidigt som den tar hänsyn till en kommun som växer och en värld som ständigt förändras. Målbilden fungerar som en vägledning för arbetet med att formulera en ny utbyggnadsinriktning och de efterföljande planförslagen.
Målbildsstrukturen kan delas upp i två huvuddelar: en övergripande del som är vägledande för hela kommunen och en mer geografisk del där de lokala förhållandena tydligt återspeglas och sätter ramarna för utvecklingen.
Nära Nacka - där stadens puls möter naturens lugn
Nacka är en plats där naturen och stadslivet samspelar och de olika områdenas unika karaktärer och historia skapar en attraktiv variation. Nacka präglas 2050 av närhet i vardagen med bostäder för livets alla skeden, trivsamma och trygga miljöer där barn kan växa upp, samt skola, idrott och service på bekvämt avstånd. De byggda miljöerna är robusta och genomtänkta och har beredskap för framtida förändringar. Sammanlänkade kommunikationer gör det lätt att både ta sig till skolan, arbete och fritidsintressen på ett snabbt och klimatsmart sätt. Här frodas ett nyskapande och aktivt näringsliv med utrymme för både samarbete och innovation. Nackaborna har möjlighet att välja hur de vill bo, arbeta och röra sig, vilket ger livskvalitet i vardagen.
Nackas natur med skogar, parker, sjöar och kust finns ständigt närvarande och utvecklas både för människors rekreation och naturens mångfald. Nacka har utvecklats från sommarnöjen till lokala grannskap och från industri till stadskvarter och fortsätter att växa dynamiskt samtidigt som viktiga kulturmiljöer värnas. Här ryms en mångfald av miljöer med närhet till såväl puls och lokal gemenskap som lek och rofylldhet. Nacka är en trygg och trivsam kommun och den bästa platsen för barn att växa upp på. I Nacka samsas livfulla stadsmiljöer med karaktärsfulla lokalsamhällen, småskaliga grannskap och variationsrik natur och kust. Samspelet mellan Nackas unika identiteter skapar gemenskap och utbyte som bygger en stark helhet med öppenhet för framtiden.
Livfulla Stadsmiljöer: Västra Sicklaöns identitetsstarka och livfulla stadsmiljöer är en naturlig del av huvudstaden med en urban miljö med puls och ett dynamiskt nöjes- och näringsliv. Här är det nära till allt från restauranger och kultur till idrott och bad. I naturbana Nacka är gator och torg grönskande och det finns inbjudande och lekfulla parker med en mångfald av aktiviteter. Det är enkelt att gå och cykla och det finns snabb kapacitetsstark och trygg kollektivtrafik med en flexibilitet för framtiden.
Karaktärsfulla lokalsamhällen: Nackas lokalsamhällen har starka identiteter med egna karaktärer som präglas av lokal gemenskap, samtidigt som de är öppna och inbjudande. Det finns en variation av miljöer och boendeformer och det lokala företagandet har en naturlig plats. Vardagsservice finns på gång- och cykelavstånd vilket tillsammans med trygga allmänna kommunikationer gör det lätt att leva klimatsmart. En mångfald av mötesplatser skapar trivsel och det är aldrig långt till lek. Områdena är grönskande och det är nära till både skog och vatten.
Småskaliga grannskap: Småskaliga Nacka erbjuder grannskap med varierande identiteter i lugna miljöer med möjligheter att utveckla det egna boendet. Samtidigt är det nära till lokalsamhällets service och utbud och den livfulla staden finns inom räckhåll via en tillförlitlig kollektivtrafik som kombineras med egna färdmedel. Grönskande trädgårdar bidrar till grannskapens särskilda karaktärer och samtidigt finns skogens promenadspår, sjöar och kusten med bad och båtliv runt knuten.
Variationsrik natur och kust: Nackas stora natur- och kustområden spelar en viktig roll i en växande region, dels för den biologiska mångfalden, dels för människors rekreation och hälsa. Här finns en sammanhängande grönstruktur som skapar goda förutsättningar för ekosystemens resiliens och arters långsiktiga fortlevnad. En stor del av grönstrukturen är skyddad som naturreservat. Natur- och kustområden är lättillgängliga och nås enkelt via tydliga entréer. Här finns en mångfald av friluftsaktiviteter såsom vandringsleder, friluftsgårdar, strandpromenader, badplatser vid sjöar och kust samt båtliv. Här går det också att hitta tystnad och platser för återhämtning.
Tidig dialog 2023/2024
En viktig del av arbetet med översiktsplanen är dialogen med Nackaborna. Därför beslutades att en tidig dialog skulle hållas, innan ett planförslag hade arbetats fram. Syftet var att samla in information och lokalkännedom som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet med planen.
Den tidiga dialogen genomfördes digitalt där synpunkter samlades in via webbverktyget Placetoplan, under perioden december 2023 till januari 2024. Totalt inkom 5217 synpunkter, främst från personer mellan 40 och 49 år. Resultatet från den tidiga dialogen visar på ett starkt engagemang för kommunens framtid. Resultatet kan sammanfattas i fyra punkter:
- Bevarande av grönområden
En stark önskan om att prioritera bevarandet av grönområden och naturreservat, samt att utveckla nya gröna ytor och parker i takt med att kommunen växer. - Balanserad bebyggelseutveckling
En önskan att planera för bebyggelse, i harmoni med Nackas befintliga karaktär, som tar hänsyn till behovet av grönytor och rekreation. - Utveckling av kultur och fritidsaktiviteter
Ett ökat utbud av kultur- och fritidsaktiviteter efterfrågas, inklusive idrottsanläggningar och evenemangsplatser som främjar gemenskapen i Nacka. - Förbättrad trafiksituation
En önskan om olika förbättringsåtgärder kopplat till trafiken i Nacka. Förslag på utveckling av kollektivtrafiken, säkrare gång- och cykelvägar, samt åtgärder för att minska trafikbelastningen och öka trafiksäkerheten lyftes.
Du hittar rapporten under rubriken "Status och handlingar".
Fördjupad dialog med ungdomar
För att komplettera den webbaserade dialogen och bättre fånga upp ungdomars synpunkter genomfördes under våren fördjupade dialogaktiviteter på fritidsgårdar och gymnasium. Denna dialog fokuserade specifikt på ungdomars behov och deras perspektiv på Nackas framtid, den nya översiktsplanen och dess målbild.
Vid aktiviteterna diskuterades hur ungdomarna upplever dagens Nacka jämfört med framtidsvisionen i översiktsplanen. Man diskuterade även ifall mål och framtidsbilder uppfattades som rimliga.
Dialogen med ungdomarna gav några viktiga medskick för det fortsatta arbetet:
- Stärk kollektivtrafik inom kommunen.
- Fler idrottsplatser och aktiva ytor.
- Hantera och minska segregationen.
- Bevara grönområden.
- Tillgängliggör natur och badplatser.
Resultatet av ungdomsdialogen finns att ladda ned under rubriken "Status och handlingar".
Kontakt
Om du har synpunkter på granskningsförslagen av översiktsplanen är du välkommen höra av dig via e-post oversiktsplan@nacka.se.
Framtidsdialog Nacka
Om du har andra tankar, synpunkter eller idéer om Nacka och framtiden, som inte ryms inom översiktsplanen rekommenderar vi att du besöker Framtidsdialog Nacka och lämnar ditt förslag.
Framtidsdialogen har ett bredare anslag än översiktsplanen som hanterar frågor om den fysiska planeringen av kommunen.
Här hittar du Framtidsdialog Nacka.
Tillgänglighetsanpassning
För närvarande uppfyller inte handlingarna kraven på tillgänglighetsanpassning. Att tillgänglighetsanpassa alla underlag under arbetet med att ta fram en ny översiktsplan skulle vara en mycket omfattande och resurskrävande process. Nacka kommun åberopar därför undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll:
- Samrådshandlingar för nya översiktsplan inklusive bilagor och kartmaterial.
- Sammanställningar av dialoger och inkomna synpunkter i samband med samråd
Vi arbetar för att presentera innehållet på ett mer tillgängligt sätt. Om du vill ta del av dokument som inte är tillgängligt för dig är du välkommen att ta kontakt med kommunen via e-post oversiktsplan@nacka.se. Ambition är att översiktsplanen när den är antagen av kommunfullmäktige ska tillgänglighetsanpassas full ut.
Gällande översiktsplan
Här hittar du den nu gällande översiktsplanen som antogs 2018.
Sidan uppdaterades: