Saltsjöbadens offentliga karaktär med strandpromenader, gångstigar, bryggor, kajer och naturparker bevaras och förstärks. Inskränkningar i den allmänna tillgängligheten undviks. Skärgårdskaraktären med klippor, stränder, träd och växtlighet behålls.
Grand Hotels volym- och gestaltningsmässiga särställning som Saltsjöbadens huvudbyggnad med karaktäristisk silhuett bevaras. Parkkaraktären med inslag av skärgårdsskog i form av tallar kring hotellet behålls och utvecklas.
Grundstrukturen med ett terränganpassat gatunät, vegetationsrik gatumiljö och fritt placerade individuellt utformade villor på trädgårds- eller naturtomter bevaras. Ny bebyggelse placeras och anpassas till denna struktur. For nya byggnader eftersträvas ett individuellt uttryck i tidstypiskt formspråk. Pastischer på äldre villastilar undviks. Omfattande utfyllnader, stödmurar och hårdgjorda ytor undviks. Skafttomter med utfarter intill varandra undviks.
Komplementbyggnader placeras och utformas så att gatubildens karaktär med friliggande hus i grönska behålls. Höjd, volym och utförande anpassas till huvudbyggnaden.
Ändringar utfors varsamt och anpassas till befintlig byggnads karaktärsdrag. Tidstypisk utformning av grundmurar, fasader, tak, fönster, fönsteromfattningar, entrépartier, räcken, staket och trädgårdsgrindar behålls. Tillbyggnader underordnas huvudbyggnaden och ges en placering, höjd, volym och utformning som anpassas till den ursprungliga byggnadens karaktär. Takkupor, terrasser, balkonger och altaner utförs helst mot baksidan med ett utförande som underordnas och anpassas till befintlig byggnad. Möjligheten att bygga till, ta upp takkupor, anordna balkonger/altaner och utföra andra ändringar är beroende av den enskilda byggnadens karaktär, dess estetiska/rumsliga funktion i gatumiljön samt dess arkitekturhistoriska varde. I Saltsjöbaden finns ett stort antal välbevarade villor från olika perioder med höga arkitektoniska kvaliteter som ar känsliga för förändringar och där ett bevarande av befintliga tak, fasader, fönster, entréer med mera eftersträvas. Infor bygglovsprövning kan antikvarisk medverkan krävas. Planläggning med skydd av kulturvärden ska eftersträvas i områden med äldre detaljplaner.
Skydds- och varsamhetsbestämmelser i detaljplan finns för Restaurantholmen/Hotellviken-Grand Hotel. För enstaka fastigheter finns skydd i mindre planer. Stora delar av Saltsjöbadsområdet omfattas dock av äldre planer som ofta saknar närmare regleringar av kulturvärden. På sikt bör planläggning göras for att kunna skydda värden för kulturmiljövården. Fastigheterna Rösunda 4:1, 5:8 och 5:7 är byggnadsminnen och regleras av särskilda skyddsföreskrifter, eventuella åtgarder kräver tillstånd av länsstyrelsen. De delar av Saltsjöbaden som är av riksintresse för kulturmiljövården har länsstyrelsen som tillsynsmyndighet vid planläggning.
Sidan uppdaterades: