Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Så arbetar Nacka kommun för att Erstaviks karaktär ska bevaras

Erstavik

Anläggningen och miljön förvaltas och sköts av Erstavik fideikommiss. Bevarandeintresset är stort både för enskilda byggnaders exteriörer och interiörer samt kringliggande miljöer med trädgård och park. Herrgårdsanläggningen är av byggnadsminnesklass även om den formellt inte har den statusen. Den känsliga 1700-talsmiljön kräver särskild hänsyn vid underhåll. Vi rekommenderar att en antikvarie medverkar vid åtgärder, även för övriga hus i området. Torp, bostäder, uthus och andra byggnader i området respekteras vid underhåll och ändringar i arkitektur, material och färgsättning. Eventuella tillägg underordnas ursprunglig byggnad och tomtbild. Eventuella nya hus anpassas till miljön och landskapet i placering, skala, material och fargsättning. Den öppna marken har stort kulturhistoriskt bevarandeintresse. Gårdsbebyggelsens fägård och mangård respekteras som två separata delar. Områdets kulturhistoriska karaktär kräver särskild omsorg så att helhetsintrycket behålls. Fornlämningar respekteras och kommunikation med länsstyrelsen krävs när nybyggnation berör ett fornlämningsområde. Erstavik ligger inom ett område av riksintresse för kulturmiljövården vilket innebar att länsstyrelsen utövar tillsyn vid planläggning. Den kulturhistoriska strukturen med landskap, vägar, fornlämningar och bebyggelse får inte utsättas för åtgärder som innebär påtaglig skada.

Källtorp-Tenntorp

Byggnaders individuella arkitektur och tidstypiska drag respekteras

Befintliga hus respekteras när det gäller proportioner, fasadfärg, tak och byggnadsdetaljer som fönster, panel, entréer och räcken. Det äldre lantliga byggnadsskicket har en okomplicerad enkel framtoning. Källtorps känsliga 1700-talsmiljö kräver särskild varsamhet vid ändringar och underhåll. Tenntorps äldre huvudbyggnad är i stort behov av upprustning.

Tillbyggnader och tillägg får inte dominera

Tillbyggnader, takkupor och altaner eller andra mer påtagliga förändringar utförs helst på en mindre framträdande del. Höjd, volym och utförande underordnas den ursprungliga byggnaden. Altaner hör egentligen inte till äldre jordbruksmiljöer, om de ändå byggs bör de vara marknära.

Tomternas befintliga terräng- och vegetationsförhållanden respekteras

Ojämnheter i marken och träd är viktiga for områdets karaktär och markarbeten kräver försiktighet med befintliga marknivåer och terrängförhållanden. Källtorps gårdstomt är registrerad som fornlämning och samråd med länsstyrelsen krävs vid åtgärder.

Tallar är karaktäristiska träd för hällmarksterrängen och vid skogsbryn och på öppnare ytor finns även ekar och enar som är värda att bevara. I trädgårdarna finns olika typer av fruktträd, buskar och trädgårdsväxter. Vid nyplantering kan man tänka på att välja träd- och växter som sedan tidigare finns i området. Inhägnader är helst låga och luftiga. Äldre murar, inhägnader och terrasser på tomterna bör i möjligaste mån respekteras.

Ny bebyggelse prövas med försiktighet

Endast i undantagsfall och där det bedöms lämpligt med hänsyn till bevarandeintresset kan marken användas for byggnad eller anläggning. De öppna markerna har stort kulturhistoriskt intresse. När nybyggnation berör fornlämningsområde krävs kommunikation med länsstyrelsen. Områdets starka kulturhistoriska karaktär kräver särskild omsorg vid nygestaltning så att helhetsintrycket behålls. Vid platser som domineras av naturen kan en naturanpassad, enkel färgsättning vara att föredra. Komplementbyggnader placeras och utformas med respekt för huvudbyggnad och tomt. En enkel färgsattning, med knutar och foder i liknande färg som fasaden kan då vara lämplig.

Fortsatt hävd av omgivande kulturlandskap

Det öppna landskapet med vägar och stigsystem är betydelsefullt för det kulturhistoriska helhetsintrycket. Särskilt skogsbrynen med äldre ekar, enar och tallar har höga varden. Sly som tar ljus från ädellövträden bör på sikt avlägsnas. Samråd med länsstyrelsen krävs om fornlämningar berörs i samband med röjningsåtgärder.

Kulturmiljöhänsyn i planer och bestämmelser

Delar av området omfattas av strandskydd. Fornlämningar skyddas enligt kulturmiljölagen. Fornlämningar får inte tas bort, förändras, överplanteras eller övertäckas utan tillstånd från länsstyrelsen. Erstaviks gårds höga ålder och sjönära läge kan kräva marinarkeologisk förundersökning vid åtgärder som berör undervattensmiljö.

Erstavik, Källtorp, Snörom och Tenntorp och den kulturhistoriska strukturen med landskap, fornlämningar och bebyggelse får inte utsättas för åtgärder som innebär påtaglig skada. Länsstyrelsen utövar tillsyn vid planläggning för att bevaka att kulturmiljövårdens intressen tillgodoses

Sidan uppdaterades: