Ett planuppdrag fattas av politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Syfte
Detaljplanens syfte är att bekräfta den befintliga bebyggelsen och åtgärda planstridigheter på de tio bostadsfastigheterna Älta 54:14–54:18, 54:21, samt 54:26–54:29. Planstridigheterna består för hälften av fastigheterna i att huvudbyggnaderna på respektive fastighet byggts på prickad mark och till viss del på ett område där marken ska vara tillgänglig för allmännyttiga underjordiska ledningar. För resterande fastigheter är huvudbyggnaderna planstridiga eftersom de uppförts för nära fastighetsgräns.
Byggnaderna på de befintliga fastigheterna är uppförda enligt givna bygglov, men den lagstiftning som reglerar hur stora avvikelser från detaljplanen som godkänns har blivit alltmer restriktiv vilket medför att fastighetsägarna till följd av planstridigheterna inte kan utnyttja den byggrätt som finns i gällande stadsplan.
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade om planuppdrag den 16 oktober 2024, §203. Du hittar beslutet och planuppdraget i sin helhet under STATUS och HANDLINGAR, Startskede.
Beslutet innebär att planenheten har fått i uppdrag att starta ett planarbete för att upprätta ett förslag till ny detaljplan. I detaljplanearbetet kommer planstridigheterna utredas i förhållande till de byggrätter som finns för huvudbyggnader och de bygglov som givits. Hittills har utredningen inte visat behov av några större utredningar gällande markförhållanden, störningar eller skyddsvärden. Behov av utredningar får dock visa sig under planarbetet.
Planförslaget ska genomgå alla skeden av detaljplaneprocessen (samråd, granskning och antagande) innan det kan vinna laga kraft och börja gälla som en ny detaljplan. För att läsa mer om detaljplaneprocessens olika skeden, se www.nacka.se/stadsbyggande.
Detaljplanen är nu i samrådsskedet. Samråd är planerat till kvartal 2, 2025.
De berörda fastighetsägarna kommer att bjudas in till ett informationsmöte under kvartal 4, 2024.
Röd linje visar preliminär planområdesgräns.
Sidan uppdaterades: