Ett planuppdrag fattas av politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Preliminärt ingår cirka 190 fastigheter i planområdet för delområde 3.
Majoriteten av de gällande detaljplanerna inom planområdet är äldre byggnadsplaner och stadsplaner, som i stor utsträckning är föråldrade och svårtolkade. Ett vanligt problem i området är att byggnader blivit planstridiga trots att en utbyggnad gjorts i laga ordning, då det tidigare medgavs större dispenser från detaljplanerna än vad som är möjligt i dag. Genom att ta fram nya detaljplaner för området kommer det bli enklare att förstå och tolka planen för den enskilda fastighetsägaren men även för allmänheten generellt, exempelvis granne eller närboende. Även vid prövning av bygglov blir det lättare att förstå och tillämpa de bestämmelser som gäller. Positivt är även att planstridigheter korrigeras.
Under vecka 46, den 11-15 november, kommer Nacka kommun att göra en kulturmiljöinventering i södra Skuru i samband med att nya detaljplaner tas fram över området. Inventeringen omfattar både bebyggelse, landskap och värdefulla träd. Inventeringen görs av upphandlade konsulter från AU kulturmiljö och Rejlers. Om ni har ett kulturhistoriskt värdefullt hus så kommer ni kanske få besök av inventerarna som vill titta på husen från utsidan. Inventerarna kommer att bära västar med kommunens logga och kan visa upp ID-handlingar vid förfrågan.
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade om planuppdrag den 19 juni 2024, § 138. Du hittar beslutet och planuppdraget i sin helhet under STATUS och HANDLINGAR, Startskede.
Det innebär att planenheten har fått i uppdrag att starta ett planarbete för att upprätta förslag till ny detaljplan (planförslag). I planarbetet ska frågor om bland annat fastighetsgränser, byggrätter, strandskydd, skyfall, kulturmiljö och naturvärden utredas. Planförslaget presenteras i form av en plankarta och en planbeskrivning. Planförslaget ska sedan genomgå alla skeden av detaljplaneprocessen (samråd, granskning, antagande) innan det kan vinna laga kraft och börja gälla som en ny detaljplan.
Samråd är preliminärt planerat till kvartal 4 2025.
Sidan uppdaterades: