Status och handlingar
-
Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
-
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
- Affisch.pdf
- Planbeskrivning.pdf
- Plankarta.pdf
- Underlag - Bullerutredning.pdf
- Underlag - Dagvattenutredning.pdf
- Underlag - Förprojektering Planiavägen_Järlaleden.pdf
- Underlag - Förstudie Verktygsfabriken Sydvästra Plania.pdf
- Underlag - Gestaltningsprinciper kv Verktygsfabriken.pdf
- Underlag - Luftkvalitetutredning.pdf
- Underlag - Markundersökning.pdf
- Underlag - Miljöredovisning.pdf
- Underlag - Skyfallsanalys.pdf
- Underlag - Trafikanalys Planiavägen_Järlaleden.pdf
- Underlag - Trafikutredning.pdf
-
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
-
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
-
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
-
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
-
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen. Kommunens ansvarar för att vägar, va-nät, parker med mera byggs ut.
Vad händer nu och i nästa steg?
- Nu pågår arbetet med att sammanställa synpunkterna som kom in under samrådet och bearbeta detaljplanen inför att den ställs ut för granskning.
I samband med granskningen kommer samrådsredogörelsen, där alla inkomna synpunkter bemöts, att publiceras på den här sidan och en underrättelse skickas ut till berörda. - Granskning planeras till våren 2025.
- Samrådshandlingar och underlag finns fortsatt att läsa under samrådsfliken på denna sida.
Detaljplanen syftar till att möjliggöra ny bostadsbebyggelse, lokaler för centrumändamål, nya gator och offentliga platser, ytor för idrott samt utökade ytor för skolverksamhet. Strukturen av bebyggelse, gator, mötesplatser och idrott ska bidra till att koppla samman området med sin omgivning i syfte att göra området till en tydligt sammanhängande del av Sickla och Nacka stad. Planförslaget föreslår cirka 200 bostäder, två nya 7-spelarplaner, en ny kvartersgata samt ett aktivitetstorg. Detta innebär att mer yta för idrott tillförs jämfört med idag. Torgets innehåll ska konkretiseras i en medborgardialog som utförs under våren 2024.
Nedan ses några av visionsbilderna från samrådet.
Illustrationsplan över planförslaget. Bild: Tyréns.
Visionsbild - fasad mot Järlaleden. Bilden visar endast en möjlig utformning av bebyggelsen. Bild: Nyréns Arkitektkontor/Bonava.
Ortofoto över planområdet. Vit linje anger planområdets ungefärliga gräns.
Vad har hänt tidigare?
- Beslut om att påbörja detaljplanearbete för Sydvästra Plania togs 2016. Därefter hölls 2017 ett samråd om förslaget där allmänheten lämnade synpunkter. År 2019 återremitterade kommunstyrelsen ärendet vad gäller utvecklingen av skolan. Sedan detaljplanearbetet påbörjades har förutsättningarna för projektet förändrats och behoven skiftat.
- Ett förslag till planeringsinriktning togs fram för projektområdet hösten 2020. Beslutet innebär två 7-spelarplaner för fotboll, upprustning av Sickla skola, nya lokaler för förskolan Växthuset, bibehållen gymnastikhall samt nya bostäder. Det innebär en fördubbling av fotbollskapaciteten i Sickla. En webbartikel om inriktningsbeslutet kan du läsa här. En fotbollsplan planeras vara öppen under hela byggtiden.
- Markanvisningstävlingen för Sydvästra Plania som pågick mellan den 10 december 2021 och den 28 januari 2022 är avslutad. Det blir bostadsutvecklaren Bonava som får uppdraget att planera vidare för cirka 200 nya bostäder centralt i Sickla med närhet till det mesta. Ett inspirerande stadskvarter skapas där idrott, skola och boende kan mötas. Läs gärna mer om markanvisningstävlingen här.
Sickla skola
Mer information om upprustningen av Sickla skola och nya lokaler för förskolan Växthuset hittar du här.
Startskede
Projektet startade den 13 september 2016 när start-pm godkändes av politikerna i kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott.
Detaljplanering
Detaljplanen redovisar hur marken får användas och bebyggas. Detaljplaneringen av det här området bygger programmet för Planiaområdet.
Under tiden 20 april till och med 18 maj 2017, fanns förslaget till detaljplan ute på samråd. Den 9 maj 2017 hölls ett Öppet hus i Sickla Skola, där allmänheten och andra berörda kunde ställa frågor om förslaget och om detaljplaneprocessen. Projektledare, planarkitekt samt ansvariga för vissa specialområden fanns på plats.
Efter samrådet sammanställer kommunen de synpunkter som kommit in och bemöter dem i en samrådsredogörelse som publiceras i samband med granskningen.

Sickla
Projektet hör till ett större utvecklingsområde. Gå hit för att få överblick och läsa om andra projekt i området.

Läs om stadsbyggnadsprocessen och hur du kan påverka
Stadsutvecklingens ekonomi
Det rgråmarkerade området är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Sidan uppdaterades: