Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Ett planprogram föregår detaljplaneringen och ger en samlad bild av kommunens mål för utvecklingen av ett större område. Programmet är vägledande för kommande planeringen, men inte juridiskt bindande.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget. För projekt med stor miljöpåverkan hålls också samråd om en miljökonsekvensbeskrivning.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter. Miljökonsekvensbeskrivningen ställs ut för granskning samtidigt.
Efter omarbetning av förslaget genomfördes ny granskning av detaljplan och miljökonsekvensbeskrivning.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen. Kommunens ansvarar för att vägar, va-nät, parker med mera byggs ut.
Telegrafberget vid Nackas norra kust har fått sitt namn efter den optiska telegraf som fanns på bergets högsta punkt. Idag finns en kaj, ett bergrum och några tegelbyggnader kvar från tidigare industrier.
På Telegrafberget bygger HSB omkring 220 lägenheter med bostadsrätt, fördelade på tre projekt: brf Fyrhusen, brf Kajen och brf Loggiahusen.
Cirka 45 bostäder i form av radhus kommer att uppföras av ALM Equity AB. Utöver detta planeras ett 70-tal hyresrättslägenheter uppföras högst upp i området (Skogshusen). Här planeras även för en förskola om 3-4 avdelningar.
För Telegrafberget utarbetades först ett program. Detaljplanearbetet startade 2007, när förslaget till start-pm godkändes av politikerna i kommunstyrelsen.
Detaljplanen och exploateringsavtalet antogs av kommunfullmäktige i september och vann laga kraft i oktober 2015. Läs den under STATUS OCH HANDLINGAR - Laga kraft.
Detaljplanen innebär att cirka 300 bostäder i flerbostadshus och villor ska kunna byggas på berget och i sluttningen ner mot vattnet. En del verksamhetslokaler och en småbåtshamn finns också med i planerna.
Telegrafberget Fastighets AB är byggherre och kommer att överlåta mark som ska vara allmän plats till kommunen. Kommunen ska å sin sida sälja de delar av fastigheten Skarpnäs 2:14 som enligt detaljplaneförslaget kommer att bli kvartersmark till byggherren.
Gränsdragningen mellan planområdet och ett kommande naturreservat (Skarpnäs) har utretts i samband med planarbetet.
Skarpnäs är ett område med värdefulla skogsmarker och en del av den gröna kilen från Värmdölandet in mot centrala Stockholm. Kommunfullmäktiges beslut 2015 om att bilda reservat har överklagats och behandlas för närvarande av länsstyrelsen.
För att man ska kunna röra sig tryggt i naturområdet har kommunen utformat en avsmalning vid en punkt där de två mest upptrampade stigarna möts, för att få ner farten på biltrafiken och för att göra gående väl synliga innan de kan passera.
Personstängsel kommer att sättas upp under april på sträckor där de nya bergskärningarna ger risk för fall. Det kommer att finnas möjlighet att ta sig ut på vägen i naturliga svackor men det kommer inte att iordningställas några nya stigar.
Det finns också ett övergångställe längre ner mot vattnet där bebyggelsen ska finnas. Övriga gångstigar kommer inte att märkas ut med övergångsställe. Där gäller som tidigare, det vill säga att man får passera vägen med försiktighet och hålla uppsikt.
Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Sidan uppdaterades: