Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor, till exempel trafik, buller och dagvatten. Ett planprogram föregår detaljplaneringen och ger en samlad bild av kommunens mål för utvecklingen av ett större område. Programmet är vägledande för kommande planeringen, men inte juridiskt bindande.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen. Kommunens ansvarar för att vägar, va-nät, parker med mera byggs ut.
Nybackatomten bebyggs av Aros bostäder och Kungsvåningen. Mer information och bilder finns på Aros bostäder och Kungsvåningens respektive webbplats.
Förslag, östra delen av Nybackakvarteret. Bild: Aros Bostadsutveckling.
Förslag, västra delen av kvarteret. Bild: Kungsmontage AB.
Kommunfullmäktige antog den 18 juni 2018, § 181, (sidan 41) detaljplaneförslaget, som vann laga kraft den 19 juli.
Ett förslag till detaljplan har upprättats för Nybackakvarteret i Orminge. Detaljplanen syftar till att skapa förutsättningar för en ny flerbostadshusbebyggelse i 4 till 7 våningar, där den övre våningen är indragen på samtliga hus. Den nya bebyggelsen ska möta omgivningen, parken och de angränsande för kulturmiljön värdefulla flerbostadshusen på ett varsamt sätt. Detaljplanen bedöms resultera i cirka 330 lägenheter, en förskola och plats för verksamhetslokaler. Kommunens bedömning är att planförslaget inte innebär en betydande miljöpåverkan.
Under hösten 2017 fanns planförslaget utställt för granskning i kommunens utställningshall. Förslaget fanns även tillgängligt på biblioteken i Nacka Forum och i Orminge.
Under våren 2017 var detaljplaneförslaget ute på samråd och nu planerar man för granskning någon gång efter sommaren.
Start-pm godkändes av kommunstyrelsen i mars 2016. Nybackakvarteret ingår i den första etappen av utbyggnaden och förnyelsen i det nya Orminge centrum.
Markanvisningstävlingen 2016 om Nybackakvarteret i
Orminge centrum vanns av Kungsmontage Entreprenad och Aros Bostadsutveckling.
Kungsmontage Entreprenad tilldelas en markyta som kan möjliggöra en byggrätt om ca 45 hyresrätter. Bolagets anbud: Tomträttsavgäld: 367 kr/kvm per ljus BTA bostad. Bolaget tilldelas också förskolan. Tomträttsavgäld: 50 kr/kvm per ljus BTA.
Aros Bostadsutveckling tilldelas en markyta som kan möjliggöra en byggrätt om ca 155 lägenheter, fri upplåtelseform. Bolagets anbud: 12 700 kr/kvm per ljus BTA bostad.
Tilldelningsbeslutet fattades av kommunstyrelsen 29 augusti.
Försäljningen av mark i Nybackakvarteret ger Nacka kommun en intäkt på cirka 200 miljoner kr. Marken för hyresrätter upplåts med tomträtt. Tomträttsavgälden kommer att ge kommunen en årlig intäkt på 1,7 miljoner kr.
Läs kommunstyrelsens tilldelningsbeslut (29 augusti 2016) här.
Kommunstyrelsens handlingar inför beslutet:
Anbudsområde 1 – hyresrätter
Anbudsområde 2 – fri upplåtelseform
Projektet hör till ett större utvecklingsområde. Gå hit för att få överblick och läsa om andra projekt i området.
Det blå området där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Sidan uppdaterades: