Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor, till exempel trafik, buller och dagvatten. Ett planprogram föregår detaljplaneringen och ger en samlad bild av kommunens mål för utvecklingen av ett större område. Programmet är vägledande för kommande planeringen, men inte juridiskt bindande.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering ingår i förberedelserna.
När bygglov är beviljat kan man börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Detaljplanen syftar till att möjliggöra bebyggelse för bostäder utmed Skarpövägen. Planen syftar till att skapa förutsättningar för flerbostadsbebyggelse som är lätt att nå med buss, bil, cykel och till fots. Den föreslagna bebyggelsen ska gestaltas med hög arkitektonisk kvalitet. Bebyggelsen ska utgöra en ny årsring men samtidigt vara en välintegrerad del i den befintliga bebyggelsestrukturen i Västra Orminge. Detaljplanen syftar även till att värna gröna miljöer och bibehålla områden med naturvärden och funktioner för gröna spridningssamband. Efter samrådet har planområdet utökats mot öst för att innefatta en befintlig tillfällig infartsparkering, inom vilken bostadsparkering föreslås. Planförslaget överensstämmer med översiktsplanen.
Kommunens bedömning är att detaljplanens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
Strandskyddsförordnandet enligt 7 kap 15 § MB föreslås bli upphävt inom kvartersmark och allmän plats för lokalgata samt gång- och cykelväg.
Detaljplaneförslaget var ute på samråd under augusti och september 2020. Detaljplaneförslaget fanns ute för granskning under november och december 2021.
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden tillstyrkte detaljplanen 29 juni 2022, § 121.
Byggnadsfirman Viktor Hanson tilldelas en markyta på cirka 13 965 kvm ljus BTA bostäder. Här planeras ett flerbostadshuskvarter i form av fem punkthus med sex till sju våningar. Området är beläget på en höjd i närheten av Myrsjön och ny bebyggelse ska samspela med befintlig topografi. Bolagets anbud: 9 100 kr/kvadratmeter per ljus BTA (bruttoarea ovan mark) för bostad. Här hittar du det vinnande anbudet. Anbudsförslag Pylonen
Sidan uppdaterades: