Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter överklaganden och domstolsbeslut genomfördes en ny granskning med ett reviderat planförslag.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige.
Ett reviderat planförslag tog upp för förnyat antagande.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering ingår i förberedelserna.
Nacka Vatten och avfall har nu byggt ut hela området med vatten och spillvatten. Samtliga fastigheter har nu möjlighet att ansluta. Projektet är klart sex månader före tidplan.
Nacka vatten och avfall tackar vägföreningen, Frentab, Boo Energi och inte minst alla boende i området för ett gott samarbete.
Den 6 december 2017 beslutade Miljö- och stadsbyggnadsnämnden att ta fram förslag till ändring av fem detaljplaner i delar av Velamsund och Kummelnäs. Syftet var att kunna göra en mindre ändring i detaljplanen och införa begränsningar av antalet bostadslägenheter i huvudbyggnader. Nu har det arbetet avbrutits. Läs mer om beslutet och bakgrunden här
Vägföreningen ska behålla ansvaret för alla allmänna platser som vägar, parker, grönområden och lekplatser medan kommunen ska ansvara för den kommunala vatten- och avloppsanläggning som byggs.
Eftersom kommunen ska förlägga va-anläggningen i vägföreningens vägar krävs det ett nära samarbete mellan parterna. I ett genomförandeavtal mellan kommunen och vägföreningen reglerar man parternas inbördes ansvar, ekonomi, i samband med utbyggnaden. Vägarna ska klara att va-ledningarna läggs ned - om de inte gör det ska vägföreningen rusta upp vägarna till den standard som krävs.
Vägföreningen har ansökt om förrättning hos Lantmäteriet för att dels lösa in allmän plats och dels bilda en sektion för uttag av kostnader för vägen av boende i området. Lantmäteriet har ganska långa handläggningstider.
Om både kommunen och vägföreningen ska utföra arbeten kan parterna antingen handla upp egna entreprenör, eller så kan vägföreningen använda kommunens entreprenör och stå för de kostnader som beror på vägupprustningen.
Innan utbyggnaden startar ska entreprenören som ska utföra jobbet informera alla fastighetsägare om tidplaner, när och hur vissa vägar kommer att stängas av, alternativa körmöjligheter, hur man kan kontakta entreprenören osv. Aktuell information om det publiceras också här på projektets webbplats.
Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Sidan uppdaterades: