Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Ett planprogram föregår detaljplaneringen och ger en samlad bild av kommunens mål för utvecklingen av ett större område. Programmet är vägledande för kommande planeringen, men inte juridiskt bindande.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget. För projekt med stor miljöpåverkan hålls också samråd om en miljökonsekvensbeskrivning.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter. Miljökonsekvensbeskrivningen ställs ut för granskning samtidigt.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen. Kommunens ansvarar för att vägar, va-nät med mera byggs ut.
Nacka kommun har förlängt Brantvägen, som nere vid vattnet mynnar ut i en träpromenad och vidare österut, till Skogsö naturreservat.
Hösten 2019 byggde Nacka kommun även en promenad västerut, vid hamnen Saltsjö Pir.
Projektet startade när förslaget till start-pm godkändes av politikerna i kommunstyrelsen den 22 augusti 2011.
.
Målet är att detaljplanen för Fisksätra marina ska ligga till grund för:
Sanering pågick hösten 2012. Inom området har det bedrivits varvsverksamhet de senaste 100 åren. I en analys av marken i marinan har diverse giftiga ämnen konstaterats.
Eftersom kommunen bedömt att projektet innebär "betydande miljöpåverkan" görs en miljökonsekvensbeskrivning enligt miljöbalkens krav. Den antas parallellt med detaljplanen, efter samråd och granskning.
Samråd om planförslaget och miljökonsekvensbeskrivningen pågick under tiden 7 juli - 17 september 2014.
Granskning om planförslaget och miljökonsekvensbeskrivningen pågick 30 april - 28 maj 2015.
Kommunfullmäktige antog planen den 14 december 2015. Efter överklagande vann planen laga kraft den 10 juni 2016.
Projektet hör till utvecklingsområdet Fisksätra. Planeringen bygger på ett program från 2013. Gå hit för att få överblick och läsa om andra projekt i området.
Det gula område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och panorera i kartan.
Sidan uppdaterades: