Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor till exempel trafik, buller och dagvatten.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering ingår i förberedelserna.
Kommunen ansvarar för va-utbyggnaden. Enskilda fastighetsägare kan söka bygglov och börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Senaste informationen om projektet kommer att publiceras här under hösten 2024.
Tidigare information om processen och detaljplaneringen finns att läsa i den utfällbara sektionen nedan.
Detaljplanens syfte är att förbättra miljön genom att bygga ut kommunalt vatten och spillvatten, förbättra vägarna i området samt möjliggöra för utbyggnad av permanent bostadsbebyggelse på befintliga bostadsfastigheter. Områdets karaktär och rådande bebyggelsemönster ska bevaras och befintlig fastighetsindelning ska behållas. Vidare syftar detaljplanen till att värna områdets kulturhistoriskt värdefulla byggnader, kultur- och naturmiljöer och landskapsbild.
Strandskyddet föreslås upphävas i detaljplanen inom delar av området.
Projektet startade när kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott, kssu, fattade beslut om ett start-pm för projektet den 8 december 2015.
Detaljplanen redovisar hur marken får användas och byggas.
Detaljplanen syftar till att förbättra miljön genom att bygga ut kommunalt vatten och spillvatten, förbättra vägarna i området samt att möjliggöra för utbyggnad av permanent bostadsbebyggelse. Vidare syftar detaljplanen till att värna områdets kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och landskapsbild. Planförslaget överensstämmer med översiktsplanen.
Kommunstyrelsen beslutade den 18 augusti 2008 att förnyelseområdena i Boo ska delas in i två planeringskategorier.
Det här projektet ingår i den mer kortsiktiga planeringskategorin. Kummelnäs vägförening föreslås ansvara för områdets allmänna platser, såsom vägar och naturområden, och dagvattenhantering för dessa. Kommunen ansvarar för att bygga ut för vatten och spillvatten. Projektet medger inga avstyckningar av fastigheter, däremot prövas möjligheten till större byggrätter i planarbetet.
Planförslaget var ute på samråd från den 17 maj till och den 28 juni 2017. Från den 25 april till och med 30 maj 2018 fanns planförslaget utställt för granskning. Dokument från skedena finns under STATUS OCH HANDLINGAR.
Efter granskningstiden har en separat fastighetskonsekvensbeskrivning tagits fram. Fastighetskonsekvensbeskrivningen innehåller ingen ny information utan är en sammanställning av den information som sedan tidigare redovisats i planbeskrivningen. Läs mer här (PDF-dokument, 598 kB)
Detaljplanen har vunnit laga kraft den 18 september 2020.
Mark- och miljööverdomstolen beslutade den 18 september 2020 att inte bevilja prövningstillstånd. Det innebär att mark- och miljödomstolens beslut står fast och att detaljplanen därmed har vunnit laga kraft med den ändring av bestämmelsen e2 som redovisas nedan.
Kommunens beslut i maj 2019 att anta detaljplanen överklagades till mark- och miljödomstolen, som den 26 maj 2020 beslutade att det överklagade beslutet ändras på så sätt att planbestämmelsen e2 ska ha följande lydelse: "Största byggnadsarea för huvudbyggnad i kvadratmeter. Friliggande bostadshus. Högst en huvudbyggnad får uppföras per fastighet." Mark- och miljödomstolen avslog överklagandena i övrigt. Mark- och miljödomstolens beslut överklagades till Mark- och miljöverdomstolen.
Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och panorera i kartan.
Sidan uppdaterades: