Hoppa till innehåll

Vanliga frågor och svar om Värmdövägen

Här hittar du vanliga frågor och svar om arbetet på Värmdövägen.

Vad är det för arbeten som görs på Värmdövägen?

Under gatan drar vi nya ledningar för avlopp, vatten, el, värme, tele, fiber och dagvattenhantering. Ett absolut nödvändigt arbete för att Nackaborna ska få tillgång till viktig infrastruktur i framtiden. Samtidigt som vi uppdaterar systemen under mark, ser vi till att Värmdövägen blir mer än bara en bilväg. Det kommer bli en grön och trygg stadsgata med butiker, mötesplatser och torg där man kan cykla, promenera och pendla på ett tryggt och säkert sätt.

När är arbetet klart?

Hela Värmdövägsprojektet beräknas vara klart 2029. Arbetet är indelat i fem etapper. På nedan bild ser du start- och slutdatum för de olika etapperna.

Första halvåret 2026 kommer två tredjedelar av den total vägsträckan att vara klar. Startdatum för etapp 1b och 2b är ungefärliga och i dagsläget inte helt fastställda. Du kan läsa mer om de olika etapperna under de utfällbara blocken på föregående sida. (Klicka på bilden för att förstora.)

Hur många bilar åker på Värmdövägen?

Vid Alphyddevägen har vi registrerat cirka 6 000 fordon per dygn, varav 15% är tung trafik. Vid trafikplats Järla har både påfartsrampen mot Sickla och avfartsrampen från Järlaleden mot Nacka Forum ungefär samma trafikmängd. Andelen tung trafik är dock lägre, cirka 7 procent.

Vad gör kommunen för att underlätta trafiksituationen?

En av de största utmaningarna med projektet är att det är ont om plats längs Värmdövägen. För att kunna arbeta med olika delar av vägen behöver vi leda om trafiken i omgångar, samtidigt som vi ser till att vägen är tillgänglig för Nackaborna och alla trafikslag. Framkomlighet och säkerhet är några av våra främsta prioriteringar. Därför har vi skyltning på plats och vägmarkeringar i gatan där det är möjligt, och i vissa fall även trafikvakter och flaggvakter, för att skapa en så säker trafikmiljö som möjligt. Vi har även ett tätt samarbete med Region Stockholm som ansvarar för kollektivtrafiken. Det är också viktigt att alla trafikanter är uppmärksamma och anpassar sin fart och tar hänsyn till rådande förhållanden på platsen.

Idag används Saltsjöbanans banvall för biltrafik på vissa ställen. När kan Saltsjöbanan trafikera spåren igen?

Under första halvåret 2026 kommer Nacka kommun att vara klar med arbetet på banvallen. Därefter planerar Region Stockholm att lägga tillbaka spåren så att Saltsjöbanan kan trafikera sträckan.

När kommer tunnlarna under Nacka station och Saltsjö-Järla renoveras?

Region Stockholm ansvarar för tunnlarna och Nacka kommun har i dagsläget inte kännedom om regionens eventuella renoveringsplaner.

Vem ansvarar för tillgänglighetslösningarna vid Saltsjöbadens stationslägen?

Region Stockholm ansvarar för tillgänglighetslösningarna vid Saltsjöbanans stationslägen. Vid Nacka stations södra plattform planerar regionen att bygga en tillgänglighetsramp. Nacka kommun har inte kännedom om eventuella förbättringar vid Sickla station och Saltsjö Järla station.

När kommer Saltsjöbanan åka till Henriksdal och Slussen?

Stationerna Nacka, Sickla, Henriksdal och Slussen öppnar längre fram. Planen är enligt Region Stockholm att Saltsjöbanan ska gå hela vägen till Slussen år 2028.

Kommer Saltsjöbanan att köra till Henriksdals station eller kommer den hållplatsen inte trafikeras förrän tåget kan köra hela vägen till Slussen?

Region Stockholm planerar just nu för hur trafiken på Saltsjöbanan kommer att se ut fram till att tågen kan trafikera hela sträckan till Slussen. Planeringen påverkas av pågående arbeten på banvallen de kommande åren.

Hur kör ersättningstrafiken från Saltsjö-Järla till Slussen/Glasbruksgatan respektive Cityterminalen?

Du kan läsa om aktuella linjesträckor på SL:s hemsida.
Buss ersätter delar av Saltsjöbanan | SL

Vilka kostnader har Nacka kommun haft för ersättningstrafiken på Värmdövägen och vilka kostnader kommer att tillkomma?

Nacka kommun har betalat 50 procent av de totala kostnaderna för ersättningstrafiken från mars 2023 till februari 2025, det vill säga 4,5 miljoner per månad eller totalt 108 miljoner kronor under perioden. Förhandling pågår mellan Nacka kommun och Region Stockholm om hur kostnaden för ersättningstrafiken ska fördelas från februari 2025.

Sidan uppdaterades: