Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika frågor till exempel trafik, buller och dagvatten.
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Exploateringsavtal tecknas, som reglerar hur kostnaderna för utbyggnaden fördelas.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Detaljplanen för Enspännarvägen vann laga kraft den 17 januari 2023.
Projektet startade när kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott, kssu, antog start-pm för projektet den 11 augusti 2015.
Enspännarvägen-Jarlaberg ligger inom programområdet för centrala Nacka, som är tänkt att bli en levande och attraktiv stadskärna i Nacka stad.
En utmaning i projektet är förutsättningarna för en hållbar dagvattenhantering: området är mycket kuperat och kapaciteten i de befintliga ledningssystemen börjar nå sin gräns.
Att skapa bostäder med god ljudmiljö är en annan utmaning i detta bullerutsatta läge. I den planerade, täta stadsstrukturen är också grönområden av god kvalitet i närområdet prioriterade i det här projektet. JM är fastighetsägare och byggherre.
Projektet hör till utvecklingsområdet Centrala Nacka. Gå hit för att få överblick och läsa om andra projekt i området.
Området där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och panorera i kartan.
Sidan uppdaterades: