En detaljplan består av en karta (plankarta) och ett textdokument (planbeskrivning) som reglerar hur marken för ett avgränsat område får användas och vad som kan byggas. Planen kan omfatta allt från ett enskilt hus, några kvarter eller ett villaområde. Kommunen kan exempelvis använda en detaljplan för att pröva om en plats är lämplig för bebyggelse. Det gäller både när det ska byggas nytt och när bebyggelse ska förändras eller bevaras. Detaljplanen reglerar också hur mycket som får byggas, hur högt och till viss del hur det ska se ut. Plankartan ska redovisa allmänna platser, kvartersmark, vattenområden och gränserna för dessa. Med andra ord, hur planområdet delas upp för olika ändamål och vilka bestämmelser som gäller för de olika delområdena. Planbeskrivningen ska förmedla platsens förutsättningar, avvägningar mot olika intressen, beskrivning av vad som får lov att byggas och hur, samt konsekvenser av förslaget. Detaljplanen är juridiskt bindande.
När ett större sammanhängande område ska utvecklas föregår ofta detaljplaneringen av ett planprogram. Planprogrammet kartlägger de övergripande förutsättningarna och utgångspunkterna för den kommande detaljplanen och ger en samlad bild av kommunens mål för utvecklingen av området. Arbetet med att ta fram ett planprogram följer samma process som för att ta fram en detaljplan. Planprogrammet är inte juridiskt bindande.
Planarkitekt benämns den handläggare som arbetar med upprättande av detaljplaner enligt Plan- och bygglagen (PBL), vanligen en tjänsteperson på kommunens planenhet. Läs mer om planenheten här.
Planarkitektens uppgift är att hjälpa politikerna att bereda och verkställa deras olika beslut. De utredningar och planhandlingar som planarkitekten ansvarar för att ta fram ligger till grund för kommande beslutsfattande för politiker, som i sin tur påverkas av medborgare, fastighetsägare och exploatörer. Förenklat kan man beskriva det som att en planarkitekt tar fram beslutsunderlag som gör det lättare för alla som är involverade i detaljplaneprocessen att göra rimliga avvägningar mellan olika intressen. Det är grunden i att detaljplaneprocessen ska kunna vara en demokratisk och transparent process.
Sidan uppdaterades: