Bild: Saneringsarbeten på östra Kvarnholmen förbereds.
Här nedan kan du läsa om hur Nacka kommun arbetar vid planering i områden med föroreningar.
Det är kommunens uppgift att utarbeta nya detaljplaner. Ramarna för hur det ska gå till finns i plan- och bygglagen.
I Nacka arbetar en plangrupp med projektledare och specialister inom kommunen, bland annat om miljöfrågor, och tar fram planförslaget tillsammans med markägaren. När processen är färdig antas detaljplanen av kommunfullmäktige. Antagandet av den nya detaljplanen innebär att kommunen garanterar att platsen är lämplig för den tänkta markanvändningen, det vill säga för bostäder, kontor, park eller liknande.
En annan uppgift för kommunen bygger på miljöbalkens regler om hälsa och miljö. Här agerar kommunen som tillsynsmyndighet. Till rollen hör att granska utredningar om föroreningar och kräva säker sanering. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har det politiska ansvaret medan miljötillsynsenheten svarar för tillsynsarbetet.
Plan- och bygglagen och miljöbalken gäller parallellt. För att till exempel ett bostadsområde ska få börja byggas måste exploatören få bygglov med stöd av den nya detaljplanen, men det krävs också att markundersökningar och saneringar fått godkänt utifrån miljöbalkens krav.
Länsstyrelsen granskar alla nya detaljplaner och kan upphäva de som eventuellt inte lever upp till kraven. Om föroreningsfrågan är komplicerad kan handläggare hos kommunen därför ha kontakt med länsstyrelsen.
Det finns oftast en markägare (eller exploatör/byggare) som samverkar med kommunens plangrupp om ett stadsbyggnadsprojekt. Om föroreningar behöver undersökas eller tas om hand ska markägaren också ha kontakt med den kommunala miljötillsynen. Man är exempelvis skyldig att rapportera alla fynd av föroreningar som görs i området.
Grundprincipen är att förorenaren ska betala för undersökningar och sanering. Det kan vara nuvarande markägare, men också till exempel en industri som funnits på platsen tidigare.
Inspektörer och miljöutredare kan berätta mer om planering i områden där det finns föroreningar. Välkommen att kontakta miljötillsynsenheten!
Sidan uppdaterades: