Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

En glad lax på cykel

Lina E. Johansson hittade tidigt i livet nyckeln till frihet och hälsa på två hjul. Och nu sprider hon budskapet om cykeln som en del av lösningen på mänsklighetens utmaningar.

Som barn kom cyklandet helt naturligt för frilansjournalisten Lina E. Johansson. Familjens gamla Amazon togs bara fram vid långkörningar några gånger om året och användes inte i vardagen. Under uppväxten i Västra Frölunda, en förort till Göteborg, var det därför cykel som gällde om hon ville ta sig någonstans. Som ung vuxen och nybliven stockholmare fortsätter cyklandet med oförminskad styrka.

Träningen som blir av

- Att cykla är bra både för klimat, miljö och hälsa. Vardagscyklande kompenserar för träningen som inte alltid blir av, en cyklist får 260 träningspass per år. Men cyklisten gör av med mindre energi än en lax, säger Lina E. Johansson.

Hon övertygade med både fakta och entusiasm när hon i förra veckan inför en blandad skara av cykelrookies och cykelveteraner i Nacka kommunhus berättade om hur trampande kan få en naturlig plats, både i den enskildes vardag och i stadsplaneringen. Hon framhöll vikten av att det ska vara billigare och enklare att cykla än att ta bilen. Enligt Lina E. Johansson sparar samhället 1.50 kr när någon cyklar en kilometer och förlorar 1.40 kr vid bilkörning motsvarande sträcka.

Investering

- Att bygga så att fler kan cykla när en ort förtätas är också en samhällsekonomisk investering, säger hon.

Förra året gav hon och författarkollegan Maja Lagercrantz ut boken ” Cykla - två hjul som förändrar världen”. De har också gjort två säsonger av radioserien "Cykla" i P1. Med forskningsrapporter och intervjuer beskriver de hur cykeln kan vara en del av lösningen på några av mänsklighetens utmaningar.
Lyssna på programmet här

- När jag cyklar över Ågestabron på väg till jobbet och ser vattnet känner jag hur leendet kommer av sig självt. Hur vi mår när vi tar oss till jobbet påverkar oss under resten av dagen. Cyklisten är den lyckligaste pendlaren, säger Lina E. Johansson.

Läs mer om Nackas cykelsatsningar här
Cykling i Nackas lokala miljömål

Sidan uppdaterades: