Hon har cyklat tidigare men aldrig vintertid. Men när dottern, som är inbiten entusiast, anmälde sig till Nacka kommuns projekt ”Cykla i vinter” och tipsade sin mamma blev det i slutändan Hélène som fick en av de eftertraktade 40 platserna.
- Om jag inte hade fått plats hade jag inte börjat vintercykla, jag tyckte att det verkade alldeles för bökigt, mörkt och kallt. Nu när jag har upptäckt hur enkelt det är kommer jag att fortsätta, säger hon.
Tidigare ställde hon cykeln och övergick till pendlingsrutten bil, infartsparkering och promenad när höst övergick i vinter. Det här året fortsatte hon att trampa den dryga milen till och från jobbet. Elcykeln, som hon hade sedan tidigare, försågs med vinterdäck av Nacka kommun.
- Jag vill inte bli helt slut och behöva duscha när jag kommer till jobbet. Med en elcykel blir det lagom med ansträngning när jag cyklar sträckan mellan hemma i Neglinge och till Nacka strand, säger Hélène Dahlberg.
Träningen är ingen nackdel. Som ekonom på ett IT-företag ingår inte rörelse i vardagen. Dessutom är det positivt med ett miljövänligt färdmedel. Men för Hélène är det främst den nära upplevelsen av naturen och omgivningen under de där 30 minuterna innan dagen startar som är drivkraften till att cykla året runt.
- Jag har fått mycket hjälp och inspiration från projektets facebookgrupp där de mer rutinerade cyklisterna kommer med praktiska tips och råd. Vi peppar också varandra att fortsätta. Om jag hoppar över cyklingen en dag blir jag inspirerad att ta igen det lite extra nästa gång, säger Hélène Dahlberg.
Trots att den här den här vintern har varit mildare och mindre snörik än vanligt har det ibland varit halkigt och moddigt i backarna i villaområdet hon passerar innan Gamla Saltsjöbadsvägen. Och en gång körde hon ner i ett potthål på Vikingavägen. Efter anmälan till kommunen dröjde det dock bara några dagar innan hålet var åtgärdat. Hélène tycker att vinterunderhållet av cykelvägarna överlag har fungerat väl.
Att hon är mer oskyddad på cykeln än i bilen är inget som avskräcker. Hélène håller sig till trafikreglerna samt bär alltid hjälm och reflexväst.
- De flesta bilister är väldigt snälla och släpper fram mig när jag kommer till ett övergångsställe utan ljus. Det är också viktigt med en bra cykellampa. Det tog din tid att hitta rätt modell, och ett tag hade jag flera olika samtidigt. Nu har jag en som funkar, säger hon.
Visserligen är familjelogistiken enklare och matkassarna lättare med utflugna barn. Men för Hélène har aha-upplevelsen med cykling ändå varit hur enkelt det är. Deltagandet i ”Cykla i vinter” har bidragit till att en ny vana är etablerad. Hon tror att fler kan inspireras om Nacka kommun fortsätter med projektet.
Det hoppas även projektledare Marianne Areskog vid Nacka kommun.
- Vår målsättning är att vi ska fortsätta även kommande vinter med en ny grupp cyklister. Responsen har varit väldigt positiv med nästan 300 anmälda och våra deltagare har verkligen varit aktiva, både med att lämna synpunkter och att peppa varandra, säger Marianne Areskog.
Sidan uppdaterades: