Några stannar till vid cykelreparatör Magnus McPheat från verkstaden Bonne Mécanique som besöker sin tionde skola för i år. Han pumpar däck, smörjer kedjor och ger ett och annat gott råd om skötsel och underhåll.
- Det vanligaste felet med barns cyklar är att handbromsarna har blivit dåliga. För vuxna brukar det vara att kedjan behöver bytas och att hela cykeln är sliten. Många tänker inte på att den behöver service och underhåll precis som en bil. Jag har själv haft samma cykel i många år, men det är inte många av de ursprungliga beståndsdelarna som är kvar, säger han.
Biträdande rektor Ingela Marké är en av eldsjälarna bakom Bilfria veckan. Tillsammans med idrottslärare Annika Carlsson och barnens föräldrar har hon planerat för att skolan än en gång ska prova en vecka utan skjutsande med bil.
- Jag tror på det här. Det handlar om en säkrare och tryggare trafikmiljö men också om hållbar utveckling. Vissa exempel fastnar, jag minns särskilt ett exempel på att det går 92 bilar med en person i på en buss, säger Ingela Marké.
Trafiksituationen brukar vara mest ansträngd på hösten, då händer det att hon själv ställer sig i gul väst vid korsningen och dirigerar bilarna.
- De flesta föräldrar ser positivt på detta och ger tummen upp, säger Ingela Marké.
Trafiksituationen vid Duvnäs skola förbättrades när Nacka kommun för ett par år sedan gjorde avsmalningar för att minska farten och satte ut en skylt som varnar när det går för fort. Ingela Marké tycker att åtgärderna har bidragit till att lugna ned hastigheterna.
Syftet med Bilfria veckan är att uppmuntra till andra, mer hållbara transportsätt än bil. Och det gäller även personalen. I lärarrummet finns en lista där medarbetarna anger hur de tagit sig jobbet under veckan. Ingela Marké, som är en entusiastisk cyklist, kryssar för cykelrutan.
- Jag har en vision om att göra vår arbetsplats mer cykelvänlig. Att jag själv cyklar gör att jag kan se vad man kan göra för att underlätta för fler att välja bort bil. Det handlar om utrymme för kläder, förråd och lånecyklar för tjänsteärenden. Här har vi till exempel två olika skolbyggnader, det fungerar fint att cykla mellan dem, säger hon.
Snart är Bilfria veckan slut. Men Ingela Marké ser bestående effekter tidigare år. Gåtågen, där grupper av elever går tillsammans till skolan, fortsätter.
- Visst händer det att föräldrar blir upprörda och känner sig utpekade när vi tar talar om att välja gång, cykel eller kollektivtrafik. Många säger att de behöver bilen för att få vardagen att fungera. Då brukar jag föreslå att de kan släppa barnen lite tidigare, det ger en tryggare miljö med färre bilar utanför skolan, säger Ingela Marké.
Sidan uppdaterades: