Det är också roligt att se att deltagarna upplever att dubbdäcken gör att det känns tryggt att cykla, även med vinterväglag som snö och is.
Cyklisterna har även känt av en positiv effekt på både sin fysiska hälsa och sitt psykiska välmående, och själva bidragit till att minska sitt klimatavtryck.
Projektet Cykla på vintern är inne på sitt åttonde år i Nacka. 50 vintercyklister i olika åldrar bosatta i Nacka valdes ut till projektet cykla på vintern i höstas.
Deltagarna fick dubbdäck till sin cykel mot att de arbetspendlade med cykel, fungerade som vintercykelambassadörer i sin omgivning och uppmuntrades lämnade synpunkter och förslag till förbättringar.
- De synpunkter som vi har fått in har varit konstruktiva och intressanta. Vi har haft två möten med deltagarna och även fått in förslag på förbättringar via Nackas app, Felanmälan Nacka kommun”, säger Marianne Areskog.
Deltagarna har även haft en Facebookgrupp och en grupp på Strava där de kunnat tipsa och peppa varandra.
Till de positiva erfarenheterna märktes att vintercyklisterna snabbt vande sig vid sina nya dubbdäck och inte råkade ut för några olyckor. De uppskattade också den ökade säkerheten och stabiliteten som dubbdäcken erbjöd på olika underlag, inklusive snö och is. Några deltagare nämnde specifikt att greppet från dubbdäcken var ”fantastiskt” även under extremt hala förhållanden.
Även om de deltagare som har en vanlig cykel upplevde att det är tyngre att trampa med dubbdäck ansåg de att fördelarna med ökad säkerhet helt klart vägde upp det. De som har en elcykel påverkas inte lika mycket av att det blir lite tyngre att trampa eftersom elassistansen hjälper till.
När man börjar cykla på vintern kan man testa de kläder man för utomhusvistelse och aktivitet på vintern, tex när man åker längdskidor. Skaljacka och byxor som överdragskläder är bra mot regn och blåst och man behöver också varma vantar och skor. Då har det varit riktigt härligt att cykla trots att det är kallt tycker våra vintercyklister.
Vintern 2023-2024 beskrevs som en av de tuffaste sedan projektets start 2016, med mycket snö, is, kyla, och hård blåst, vilket ställde höga krav på cyklisterna och underhållet av cykelbanorna.
De flesta som deltog i utvärderingen uppgav att deras hälsa påverkats positivt av cyklingen. Den upplevelsen stärks även av forskningen som visar att det bara behövs 30 minuters fysisk aktivitet per dag för att drastiskt förbättra hälsan och minska de flesta välfärdssjukdomar.
Här kan du läsa forskningsrapporten skriven av Peter Schantz, GIH
På frågan vad deltagarna ser som mest positivt att delta i projektet svarade flest personer att det är minskad miljöbelastning. Och på frågan om de kommer att fortsätta att cykla även nästa vinter svarade samtliga att de kommer att cykla minst lika mycket eller mer nästa vinter.
Läs mer om projekt Cykla på vintern
Sidan uppdaterades: